Olen ihmeissäni seuraillut Turussa kuinka vaikeata on osallistua kunnallisvaaleihin tai mihin tahansa poliittisiin vaaleihin puolueiden ulkopuolelta. Ns. vapailla listoilla osallistuminen tarkoittaa sitä, että kukin ehdolle asettuva tarvitsee kymmenen kuntalaisen, äänioikeutetun allekirjoituksen viralliseen listaan. Yksi henkilö valitaan listan asiamieheksi. Jos useampi sitoutumaton kuntalainen haluaa yhdistää oman listansa muiden vastaavanlaisten kanssa, muodostetaan yhteislista, joka toimitetaan ennen varsinaista vaalia keskusvaalilautakuntaan.
 
Turussa tällaisia ehdokkaita oli näissä kuntavaaleissa samalla listalla 33 henkilöä, eli jopa enemmän kuin jollakin pienellä puolueella. Listan nimi oli Sinivalkoiset – Sitoutumattomat, yli puolet ehdokkaista ei kuulunut edes Sinivalkoisten yhdistykseen vaan olivat täysin sitoutumattomia. He halusivat käyttää demokraattista oikeuttaan puolueiden ulkopuolella ja näkivät kukin luonaan vaivaa nimienkeruusta. Puolueiden ei tällaista suururakkaa tarvitse tehdä, riittää kun lähettää valtakirjan jonkun puolueen jäsenen välityksellä vaalilautakuntaan. Puolueet voivat osallistua siis vaaleihin, vaikka ei yksikään kuntalainen sitä haluaisi! Tavallisen kuntalaisen on kerättävä kymmenen nimeä.
 
Ja mitäpä sitten tapahtuikaan? Voin kuvitella, kun nimiä kerätään siellä sun täällä, mukaan voi lipsahtaa sellainenkin nimi, joka on tahallaan kirjoitettu väärin. Sellaisen voi saada vaikka pubissa; tai listaan on eksynyt nimi, joka kuuluu vieraspaikkakuntalaiselle. Niinkin on käynyt, että joku iäkäs henkilö on kirjoittanut nimensä ja kieltää sen peloissaan myöhemmin, kun viranomainen tai lehtimies soittaa tarkistussoiton. Näin onkin soppa valmis. Sinivalkoisten – Sitoutumattomien kohdalle sattui  tahattomasti tällaisia nimiä, joita eräs hallinto-oikeuteen valittanut Perussuomalaisten jäsen väitti väärennöksiksi. Toki mukana oli sellaisiakin nimiä, joita asianomaiset käskivät kirjoittaa oltuaan vaikka toisella paikkakunnalla. Itsekin olen sen joskus sallinut, hyvälle ystävälleni. En sentään ole puolestani pankkiin käskenyt.
 
Mikä tällaisesta nimienkeruusaivartelusta tekee vastenmielisen? Ainakin se, että tutkintaa vaatii kyseisen yhteislistan ääniharavan julkinen vihamies ja entinen puoluetoveri, jonka omissakin asioissa olisi tutkimista. Myös tietysti se, että puolueet ovat tehneet erittäin vaikeaksi osallistua demokraattisiin vaaleihin puolueiden ulkopuolelta. Sekä myös se, että puolueita rahoitetaan runsaskätisesti siihen nähden mikä on esimerkiksi eduskunnan todellinen tarve ja valta. Määräysvalta on jo lähes 80 prosenttisesti EU:sta tulevaa. Sitoutumattomat, puolueiden ulkopuolelta tulevat ehdokkaat eivät saa minkäänlaista tukea mistään esimerkiksi vaalimainontaansa. Eivät myöskään pienpuolueet, joilla ei ole kansanedustajia.
 
Erityisesti minua kiusasi tässä sitoutumattomien nimienkeruujupakassa vielä se, että listoilla oli ilmeisesti yhden käden sormin laskettavat nimivirheet, joita ei oltu tehty harhaan  johdattaen. Siitä huolimatta kaupunkilehti- Aamuset käsitteli asiaa negatiiviseen sävyyn ja antoi artikkelissaan näkyä  listoille nimensä kirjoittaneiden nimiä. Se ei ainakaan ollut hyvän lehtimiestavan mukaista. Äkkiseltään uskon ainakin Julkisen Sanan Neuvoston asiasta kiinnostuvan