Tunnen erään  tyypin, joka uskoo ihmiskunnan / ihmisen vielä rakentavan siirtokuntia avaruuteen, ainakin kuuhun, joka kai myös on avaraa seutua.  Kaveria voi pitää todellisena kehitysoptimistinä ja se on tietysti elämisen kannalta mukavampaa.  Yritin kovasti vasta-argumentoida väittämällä, että NASA ainakin joutuu vähentämään rahoitustaan ja että avaruuden valloitus taitaa jäädä 1900- luvun ylellisyydeksi.
Sama kaveri ilmoitti, että pian päästään saastuttamattomaan energiantuotantoon. Hän ihasteli ajatustaan kuvailemalla kuinka suuret tuulipuistot lisääntyvät ja täyttävät maan. Pilasin tietysti hänen päivänsä toteamalla, että nyt ollaan tilanteessa, jossa öljy hupenee ja joudutaan polttamaan saastuttavampaa kivihiiltä ja jopa valmistamaan siitä yhä enemmän tuotteita. Erityisesti Saksassa, jossa eletään yllättävän korkealla prosentilla tuontienergian varassa. Ja ajavat vielä atomivoimaloitaan alas! Eikä tuulivoima ole säädeltävissä, Suomessakin se tarvitsee valtion tuen lisäksi vielä vesivoiman tukea.


Maailma kilpailee keskenään ja se edellyttää halpaa energiaa; luulenpa, että kaikki fossiiliset polttoaineet tullaan polttamaan niin kauan kuin se taloudellisesti on kannattavaa. Olisi tietysti hienoa, jos amerikkalaiset keksisivät jollakin uudella energiamuodolla lentävän auton. Sille vasta käyttöä olisikin, sillä yhdysvalloissa on yli 160 000 siltaa, jotka pitäisi kunnostaa tai purkaa, mutta ovat edelleen käytössä korjausrahojen puuttuessa. Samasta syystä  Suomessakin joka vuosi uusitaan yhä pienempi osa teiden pinnoitteista. 

Syyrian pitkittynyt sisällissota kertoo myös siitä, että öljyriippuvaisilla mailla on heikot edellytykset kritisoida öljyntuottajamaiden ihmisoikeuspolitiikkaa. Ei Syyriassa  juuri öljylähteitä ole, mutta se sijaitsee maailman suurimpien öljyvarojen kynnyksellä. Siellä operovat venäläiset, kiinalaiset ja kaikki muutkin. Yksi kansakunta uhrataan, koska maailman energiantuotanto ei enää pysy kasvavan kysynnän vauhdissa. Kilpailu öljystä mitätöi kovaa vauhtia kansainvälisen yhteistyön ihmisoikeuksien, kansainvälisen oikeuden ja ympäristönsuojelun suhteen.