Sattumoisin, samaan aikaan, kun ikivanhassa ja perinteikkäässä kotikaupungissani  "likaiset vanhat miehet" yrittävät" eliminoida "huonosti käyttäytyviä miehiä" - seuraan itse kotimaisesta atomivoimasta käytyä ajatusten vaihtoa. Hiljattain Suomessa kävi kanadalainen ydinvoima-asiantuntija Gordon Edwards, joka tutustui parin viikon aikana suomen ydinvoimatilanteeseen. Edwards sanoi, että suomalaisten on vaadittava valtiolta puolueetonta tietoa ydinvoiman hyvistä ja huonoista puolista, ja helposti ymmrrettävässä muodossa. Mutta ei sitä ole saatu ! Sen sijaan kansa jakaantuu vihollisleireihin, kannattajiin ja vastustajiin.

Vanhassa kotikaupungissani on samankaltainen ongelma, ei sentään atomivoimalakysymyksistä. Vaikka "huonosti käyttäytyvät miehet" kuinka yrittävät kysellä: "onks tietoo?", sitä ei anneta, ja juopa leirien välillä  kasvaa.

Edwards sanoo, että ihmisten tulisi TUNTEA, että he kokoontuvat etsimään parasta ratkaisua yhteisölleen. Siksi tarvitaan valtiolta tietoa. Keskustelun ydinvoimasta tulisi olla yhteisöllisyyttä vahvistava tekijä, toteaa Edwards.

Vanhassa kotikaupungissani asioita on alettu ratkaista kansanomaisemmin. "Likaiset vanhat miehet" kokoontuvat salaa ja suunnittelevat "huonosti käyttäytyvien miesten" eliminoimista "tärkeiltä" paikoilta. Kyydityksiin ei tiettävästi ole vielä menty.

Edwards varoitti Suomea ydinreaktoreiden suuruudesta."Miksi niin valtavia ydinvoimaloita?" Ne sitovat pitkäksi aikaa energiaratkaisunne ja ovat vaikeasti korvattavia."

Vanhan kotikaupunkini "huonosti käyttäytyvät miehet" ihmettelevät kaupungin leikkauksia, sekä  investointeja, ja veronmaksajien sitouttamista niihin vuosikausiksi.

Edwards kertoi myös Yhdysvaltojen epäonnistuneen seitsemän kertaa ydinjätevaraston rakentamisessa, ja perääntyneen viimeksi Yucca- vuorelta.

Meidän kylän "huonosti käyttäytyvät miehet" pelkäävät, että velat kaatuvat päälle. Kukaan ei tunnu tietävän missä ja kuka tekee lisää velkaa.

"Tieteellä ei ole mitään keinoa taata, että ydinjäte pysyy siellä. Se on vain toive", sanoi Edwards myös. Kanadassa on ydinvoiman kansalaiskeskustelussa oltu eniten huolissaan taloudellisisita kysymyksistä, takuista ja lupaisten rikkomisesta.

Vanhassa kotikaupungissani  ei käydä mitään kansalaiskeskustelua. Taloudellisia kysymyksiä toki on, takuita ennen kaikkea, lupausten rikkomisista ei kukaan edes tiedä, koska kukaan ei ole luvannut kellekään mitään. Vain "huonosti käyttäytyvät miehet" ovat kyselleet Viljon perään, kuulemma huudelleet oikein bittiavaruuteen. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan pojanpojanpojanpojanpojan tytär oli sen huomannut!