Asiat täytyy välillä  panna tärkeysjärjestyksessä oikeisiin viitekehyksiin. Nova Gropin kansanedustajan ja häntä tukevan ryhdikkään yrittäjän touhuista olin kiinnostunut lähinnä syvän vahingonilon tuottaman mielihyvän takia, mutta käärmeet luovat nahkansa ja jatkavat häiriötöntä elämäänsä.(ja puoluetuet nousevat).

Jos maailmasta hakee tärkeätä asiaa, se voisi olla Albert Einsteinin viisas toteamus: " Jos mehiläinen katoaisi maapallolta, seuraisi ihminen perässä neljän vuoden viiveellä".

Nykyiset maaekosysteemit ovat pitkälti kukkakasvien varassa. Ne ovat sellainen tuottajaryhmä, joiden yhteyttämistyön perustalla muut eliöryhmät elävät elämäänsä. Ja useimmat kukkakasvit ovat riippuvaisia niitä pölyttävistä eläimistä. Kasvit ja niitä pölyttävät hyönteiset ovat kehittyneet yhdessä vuosimiljoonien ajan toisiinsa sopeutuen.

Amerikoissa tapahtui mehiläisten massakuolemia pari vuotta sitten. Ovatko pölyttäjät ehkä alttiita väestörajähdyksen kokeneen ihmiskunnan tuottamamille häiriöille ? Euroopassa ei vastaavanlaista romahtamista ole tapahtunut, mutta vastaavia ilmiöitä on raportoitu eri puolilta Eurooppaa. Suomessa ihmeteltiin  kesinä 07 ja 08 missä ovat kimalaiset ja ampiaiset. Itsekin mökillä oikein hakemalla hain näitä pörrääjiä ja samalla ihmettelin, että keto kuitenkin kukkii ja marjojakin näytti olevan tulossa. Viime kesänä kimalaiset taas olivat paikalla. Olisiko kysessä ollut edelliskesien säät ? Alkukesän kylmä ja sateinen jakso merkitsee ainakin ravinnon vähyyttä, mikä merkitsee toukkakuolemia, sanoi Helsingin yliopiston eläinmuseon intendentti Larry Hulden.

Tarkastin kirkkaasta lähteestä, että Suomessa yleisimpiä pölyttäjiä ovat villimehiläiset, joita on noin 200 lajia, kimalaiset, 40 lajia ja ampiaiset, joita lienee 50 lajia. Kesymehiläiset eivät kuulemma menesty luonnonvaraisena, vaan ovat tarhauksesta riippuvaisia.