Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden syksyllä omistajapolitiikkaa 2009-2013 asiakirjan. Keskeinen osa tuota asiakirjaa oli liikelaitosten yhtiöittämisen valmistelu. Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja talouden vastuualue sai kaupunginhallitukselta tehtäväksi yhteistyössä liikelaitosten kanssa laatia liikelaitosten yhtiöittämissuunnitelman omistajapolitiikan linjausten mukaan. Virtanen on siitä erikoinen luennoitsija ja puhuja, että vaikka puhuisi mitä sylki suuhun tuo, kaikki kuuntelevat tarkkavaisina ja uskovat kaiken. Miksi eivät uskoisi, ei ole synti olla hyvä puhuja ja puhua vielä asiaakin. Nyt ollaan päätetty( valtuuston asiakirja, kuka muistaa?), että kaikesta mikä "mikä liikkuu" tehdään osakeyhtiömuotoinen.  Kunnallistekniikka, Kiinteistöliikelaitos, Viherliikelaitos, satama.. ja mitä kaikkea niitä kunnassa nyt onkaan - yhtiöitetään! Jatkossa jopa niin, että Raisio, Turku ja Kaarina ja muut, voivat olla osakkaina yhteisessä kunnallistekniikkayhtiössä. Tai vesiyhtiössä...

Pitkin talvea ollaan nähty kokouksissa erilaisia kaavioita ja suunnitelmiä esimerkikksi alueellisen vesiyhtiön rakentamiseksi. Onhan meillä jo valmiina "hankintayhtiö" Turun Seudun Vesi Oy ja Turun Jätevesipuhdistamo, johon myös naapurikunnat ovat sitoutuneet. Puhtaan veden hankintaan on tainnut mennä jo 0,7 miljjardia ja valituksia on yhä joka puolella auki.

No, kuitenkin : Yhtiöittämissuunnitelma käsiteltiin ensin konsernijaostossa alkukeväällä ja sen toteutuminen on edennyt meillä liikelaitoksissa kohtalaisen hyvin. Konserniajaosto kokoustaa aika usein asian tiimoilta.  Omistajapolitiikan toteuttamisprosessi on hankala tehtävä ja vaatii yhteistyötä niin liikelaitosten kuin kaupunkikonsernin muidenkin yksiköiden kanssa. Moni uskoo jo, että toteutuessaan rakennemuutos loisi uusia mahdollisuuksia seudulliselle yhteistyölle, jonka luulen tarkoittavan Suur- Turkua.

Mutta, mutta. Nyt pääsemme me liikelaitostenkin heppulit kertomaan kokemuksistamme ja näkemyksistämme yhdessä Kh:n ja konsernijaoston kesken. Juhannusaaton aattona istutaan tiiviisti seminaarissa ja myöhemmin saunotaan Pentti Oskari Kankaan  hämyisessä suursavusaunassa.

Ai veronmaksajien piikkiinkö? Kuulkaapas nyt. Olemme erittäin vaikean prosessin vastuumiehiä ja tarkoituksemme on viedä kunnallista päätöksentekoa pois veronmaksajien ulottuvilta. Ehkä jonain päivänä ei tarvita edes kunnallisvaaleja enää?