Kun kuulin tänään, että joku yrittäjä jätti tulematta Uuteenkaupunkiin sen vuoksi, että täällä on niin riitaisaa - en voinut kuin nauraa ja sen jälkeen olla todella huolissani.

Voiko johtavassa asemassa oleva virkamies todellakin olla niin lapsellinen, että viittaa tässä yhteydessä poliitikkojen blogeihin, joissa kiertää noin 30-40 ihmistä lukemassa hauskoja juttuja ?

Näköjään voi. Ja muutama harmaahapsi, puolikuuro luottovaltuutettu jopa moitti seminaarin jälkeen bloggaajia. Mitä helvettiä siellä Uudesskaupungissa oikein tapahtuu ? joku ansioitunut bloginkirjoittaja sai jopa "tarpeekseen" ja lupasi heivata "väkevän" keskustelun, vaikka hän sai runsaasti mielenpidevaihtoa aikaan. Poliittisesti kaupunki on ollut niin korrekti, että valtuusto on yksimielisesti päättänyt lähes kaiken mitä sen eteen on kehdattu tuoda. Jos blogien takia joku yrittäjä jättää tulematta Nystadiin (en tietenkään sitä usko), sillä ei ole ollut puhtaita jauhoja pussissa...tai eihän nyt kukaan blogien takia.

Mietinkin nyt ankarasti, että mitä ovat ne ilmiöt ja tavoitteet, joiden ajamiseksi ollaan valmiit jopa rajoittamaan sananvapautta ? Jos ihmiset eivät saisi edes purnata julkisesti, asiat ovat todella huonosti. Tai vielä ylevämmin sanoen : jos toisinajattelijat eivät edes saisi julkaista ajatuksiaan, sellainen yhteiskunta (kaupunki) olisi kokonaisuutena vankila.

Ihmettelen myös, että "toinen kaupunkimahti" (paikallinen printtilehti ), jonka pitäisi vahtia vallankäyttöä julkisuuden avulla, ei julkaissut kaupunginvaltuutettutasoisen henkilön lukijakirjettä, vaikka se sanasta sanaan oli totta. Löytyi onneksi toinen julkaisukanava, jota kutsuisin 4. valtionmahdiksi, joka jutun julkaisi. Päätoimittajalla ei ollut lyseonaikaisia rasitteita.

Mitä taas kaupunginjohtajaan tulee, hänen täytyy itsenään ja instituutiona sietää tavallista matalampaa ja ambilvalentimpaa yksityisyydensuojaa. Sillähän on ehdottomasti yleistä tiedonvälityksellistä, yhteiskunnallista tai jopa kaupunkikuvallista merkitystä. Tosin ei hänen yksityisyyteensä sinänsä kukaan ole puuttunut.

Hän on kai oivaltanut sen. Hän hakeekin nyt huomiota valittaen, että hänen 15 vuoden työnsä on valunut hukkaan... näinä aikoina voi valua mitä tahansa hukkaan. Eikä se johdu blogeista, jumalauta. Kannattaisi lukea jotain muutakin kuin Uudenkaupungin sanomia, tai katsella näköradiota. Ja vähän matkustella, vaikka Turkuun.

Virtkamiesjohdon ajattelutapa on kuin entisen miehen. " että avioliitto olisi avioerojen yleisin syy ". Voi tietysti olla niinkin, mutta monilahjattoman valtuuston on silloin vaikea ottaa kantaa mihinkään.