Arkkupakastin

 

Katso Kuukkelista

 

 Iän myötä sitä alkaa pohtia elämän tarkoitusta. Tässä vaan hääräilee elämänsä hämärässä, haahuilee kuin erakkoäyriäinen, kunnes molekyylit ja atomit asettuvat uuteen järjestykseen ja joutuu takaisin aineen kiertoon. On tässä ollut unelmiakin, osa on toteutunut, suurin osa ei. Mitään epätoivoa en sentään ole kokenut, vaikka en täydellistä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointitilaa ole saavuttanutkaan. Toivoa on yhä kuin lapamadolla.

 

 Kun tyttärenpoikani (12v) pelasi keskittyneenä tietokonepeliä, kysyin ovelasti häneltä, mikä on elämän tarkoitus? Poika mietti pari sekuntia, päätään kääntämättä hän käski minun katsoa Googlesta. Huvittuneena ajattelin, että lapsena asiat ovat yksinkertaisia ja helppoja. Poikaa ajatellessani oivalsin, että ehkä olin päässyt osalliseksi jostakin itseäni suuremmasta. Tuntui, että hipaisin omaa täyttymystäni.   

 

Jotkut sanovat, että ihmisellä ei ole kosmista tarkoitusta, vaan ovat tuomittuja merkityksettömyyteen ja vääjäämättömään katoamiseen. Ehkä on näin, mutta ihmiset voivat luoda elämälleen mielekkyyden. Myytävänä on aina ollut erilaisia uskontoja, joilla voi helpottaa oloaan. Niistä voi valita mieleisensä. Oma uskontoni kehottaa lisääntymään ja täyttämään maan. Se vie planeetan kaaokseen, koska emme elä enää vaistojemme varassa viidakossa. Yhä useampi etsii elämälle suurempaa tarkoitusta Audeista ja suihkukoneista eikä maailma pelastu. Jos Maa on avaruusalus ja matkalla ”sinne jonnekin”, jonkun älykkäämmän olion väliintulo olisi enemmän kuin suotavaa. 

 

Ellei elämän tarkoitusta löydä elinaikanaan, se ei mitenkään haittaa. On saanut aikansa ainakin huseerata, hääräillä ja sotkea. Kun itse herään aamuisin, ensimmäisenä ajatuksena on valtava halu takaisin nukkumaan. Elämäni tarkoitus? Joillakin on aina kiire töissä ja he nukkuvat liian vähän. Ainakaan en suorita elämää, kuten kiireiset! Jotkut hakevat elämälleen tarkoitusta saadakseen sosiaalista hyväksyntää. On niitäkin, jotka oivaltavat hetkessä tarkoituksen, ainakin jos perässä juoksee rähisevä, valtava tiikeri. Petoa karkuun juostessa on puolensa: ei pyöri ainakaan mielessä sosiaalisen hyväksynnän tarve sen paremmin kuin asuntovelatkaan. Kyse on yksilötasolla ihmisrodun selviämisestä, meillä kaikilla on perimässä viidakkominän koodi.

 

 

”Pakina” on vaatimaton väline elämän tarkoituksen etsimiseen. Tätä näppäillessäni huomasin sentään, että elämän tarkoitus, ja kuinka elämää kuuluisi elää, ovat eri asioita. ”All you need is love”, runoilee Beatles. Kun siihen liitetään vielä naisen kohtu, jossa ihminen kehittyy tarkkojen ohjeiden mukaan, päästään jo lähelle onnellisuuden käsitettä. Jos on hyvä onni, silloin ei kysellä tarkoitusta, vaan eletään sitä. Elämä on kuitenkin väliaikainen nautintaoikeus, ei saavutettu etu.

 

 

 Kylmämies