Ei ole kulunut vuottakaan, kun turbator- kustantamo sai markkinoille Timo Toivosen edellisen, hyvin suositun muistelukirjan "HÄMEENPORTIN TARINOITA", kun jo tänään kilistelimme ravintola Koulun "historian luokassa" uutta kirjaa: "VAROVAINEN KAPINALLINEN". Tämä teos on vahvasti omaelämänkerrallinen, se kertoo lapsuudesta ja etenkin nuoruudesta Turussa 1940- 1960- luvuilla. Toivonen on syntynyt vuonna 1944 ja sai tällaisen viisi vuotta myöhemmin syntyneen "kapinallisen" suorastaan syttymään. Onhan kirjassa paljon tuttuja, etäältä ja läheltä, on kuuluisuuksia ja arjen sankareita, tapahtuu kaikenlaista: kaahaillaan, käydään kouluja, harrastetaan jopa kulttuuria. Ajoipa tämä varovainen kapinallinen kilpaa jopa tulevan maailmanmestarin Jarno Saarisen kanssa. Moottoripyörillä tottakai, läpi öisen Turun.

Suosittelen lämpimästi "Varovaista kapinallista". Kirja antaa vastauksen millaista oli olla lapsi ja nuori 1940-, 1950- ja 1960- luvuilla. Millaista oli koulussa, millaista oli pärinäpoikana? Miten koettiin rockin tulo, lättähattujen terrori, Sputnik tai Kuuban kriisi? Oli huikean mukava kokemus kulkea Timo Toivosen mukana hänen lapsuudessaan ja nuoruudessaan aina ylioppilaaksi keväälle 1963.

Muistelmat ovat todella vahvaa ajankuvaa mieheltä, jonka lähes kaikki todistukset, kouluvihkot ja koepaperit ja etenkin kouluaineet ovat säilyneet.