Pyhämaalle suunnitellut pientalot läpäisivät kaupunginhallituksen vanhaan tapaan, vanhojen voimilla (Ktso edell. kirjoitus). Mutta nyt päätöksen sinetöinnillä on kiire. Energiatehokkuuden parantamiseksi Suomen rakentamismääräyksiä ollaan kiristämässä vuoden 2010 alusta alkaen. Ympäristöministeriön linjauksissa vaatimustasoa tiukennetaan 30-40 prosentilla. Myös eristevahvuudet kasvavat.

Tämä on tietysti vasta alkua rakentamisen ohjauksen tehostamisessa. Seuraava askel otetaan vuonna 2012, jolloin siirrytään rakennusten kokonais- ja primäärienergian tarkasteluun ja otetaan käyttöön eri energiamuotojen kertoimet. Rakentamismääräyksiin  lisätään primäärienergiaa koskevia kriteereitä, ohjeita ja määräyksiä. Energiaverotus kehittyy päästöpohjaiseen suuntaan. Se tarkoittaa myös, että rakennusten sähköenergian käyttö suuntautuu uusiutuviin tai ilmaisella primäärienergialla tuotettuun sähköön. Ilmainen voi tarkoittaa vaikka aurinko tai maalämpöjärjestelmiä. Pahimpia primäärienergian muotoja on kivihiili ja öljyllä tuotettu sähkö.

Useissa talotehtaitten talopaketeissa on  suora sähkölämmitys, joka vuodenvaihteen jälkeen on sellaisenaan käytännössä kielletty ! En halua olla pahanilmanlintu, mutta alkaa tuntua siltä, että Pyhämaalle ollaan kiirehtimässä vanhainaikaisia taloja, koska jossakin pöytäkirjassa luki, että rakennushankkeet olisi saatava vireille vielä tämän vuoden puolella.

Jos niin on, pidän hiilineutraalia kuntaa huonona vitsinä. Olisiko valtuustossa nyt keskustelun paikka ?  Lopputulos on tietysti jo sovittu. Eityisesti toivoisin sosiaalidemokraattien jo hajaantuvan. Noita ryhmäpäätöksiä tarvittiin 1900- luvun alkupuolella, kun oli oltava samaa mieltä liikkeen yhteneväisyyden takia. Nyt liike on edelleen yhtenäinen, mutta kuihtuu tällä vauhdilla kokonaan puoluekentältä. Tai ainakin muuttuu pienpuolueeksi.

Kokoomukselta en liikoja odottele. Sitä sanotaankin osto- ja myyntiliikepuolueeksi. Keskustasta en taida sanoa nyt mitään. Se on oman kirjoituksen paikka.