Turku ja sen ympärillä oleva kaupunkirypäs ja muutama iso kunta tarvitsevat välttämättä kunnollista raakavettä, mieluiten sellaista, joka ei olisi avovettä. Aurajoen suurviemäristä on kallista tehdä juomakelpoista ja se vaatisi jo isoja investointejakin.

Ajelin tässä Tampereen moottoritietä Loimaan suuntaan ja katselin tienvieriä. Näkösällä oli silmänkantamattomiin sorakasoja, vieri vieressä, niin kallioista louhittua soraa kuin harjuistakin otettua ruskeaa hiekkaa. Ajattelin siinä ajellessa, että Turun Seudun Vesi Oy on nyt aloittamassa  koeimeytyksiä Kokemäenjoesta Virttaankankaan harjuun, mitä seudun asukkaat ovat voimaperäisesti vastustaneet. Yksi valitus on kesken EU:n komissiossakin. Ajattelin siinä myös, että kuinka monta harjua on jo klanittu pohjavesiin saakka, että tuo yli 70 kilometrin putkilinja saadaan pehmustettua ja täytettyä turvallisesti - niin roudalta kuin muiltakin vitsauksilta. JOS SUORAAN SANON, HUOLIMATTA SIITÄ, ETTÄ  ISTUN TIETYSSÄ JOHTOKUNNASSA, HANKE ON JÄRJETÖN ! Se on järjetön jo ympäristönsuojelullisista syistä. Puhumattakaan, että siihen on vuosien myötä jo upotettu rahaa niin mielettömästi etten kehtaa edes arvioida saatikka sanoa julki.

  Mutta minkäs teet nyt enää. Hanke on saatettava loppuun, kaikesta valittamisesta ja hammasten kiristyksestä huolimatta. Se ympäristötuho, mikä hankkeen takia jo on tehty, on tehty. Enää täytyy vastustajien mielestä "pilata" vain Virttaankankaan harju. Mutta Kokemäenjoen vesi puhdistetaan MYÖS kemiallisesti ennen kuin se pumpataan tekopohjavedeksi harjuun. Ei niiden harjujen pohjavesi välttämättä tämän takia pilaannu, ei se Hämeenlinnassakaan ole pilaantunut. Tai mistä minä tiedän ? En ainakaan ole kuullut.

Vastustajien viimeinen hätähuuto olikin, että entäs se kemiallisesti puhdistettu Kokemäenjoen vesi? Nyt pelätään , että kemiallisesti jälkipuhdistettu vesikään ei olisi turvallista , koska nykyiset olemattomat vaatimumukset edellyttävät vain parasta, käyttökelpoista tekniikkaa.Nyt epäilläänkin sitä, että raakaveden mukana Huittisten Takkulan kemiallisessa tehostuksessa käytettävää vesiliukoista alumiinia, joen raskasmetalleja, sinileviä ja niiden myrkkyjä voi joutua harjuun ja sitä kautta mahdollisesti paikalliseen talousveteen. Näiden aineiden raja-arvoja ei vastustajien mukaan ole vaadittu minkään viranomaisen taholta. Korkein hallinto-oikeuskin edellytti vain, että harjuun saa laittaa vain "tarpeeksi hyvää vettä".

Niinpä niin. Ei tässä voi muuta kuin panna kädet kyynärpäitä myöden ristiin ja rukoilla ja selittää...olemme järjettömän hankkeen vankeja! Mutta kun vettä alkaa Turun seudulle tulla, se ei tunnu enää lainkaan järjettömältä, koska kunnollista raakavettä tarvitaan ehdottomasti ja äkkiä.