Japani ja Pohjoismaat saman sushipöydän ääreen messuilla

Turun kansainvälisten Kirjamessujen maatähtinä tuikkivat 30.9.-2.10. Japani ja Pohjoismaat. Samaiset maat näkyvät myös Kirjamessujen kanssa yhtaikaa järjestettävien Turun Ruokamessujen annissa.

Turun Messu- ja Kongressikeskukseen odotetaan syksyllä mm. Olof Palmen elämäkerran kirjoittanutta Henrik Berggreniä (Ruotsi), satavuotiaasta vanhainkotipakolaisesta romaanin tehnyttä Jonas Jonassonia (Ruotsi) ja karmaisevasta kostosta pedofiileille kirjoittaneita sisaruksia Lotte ja Sören Hammaria (Tanska). Uuden romaanin julkaiseva kirjailija Erlend Loe (Norja) ja Kalle Päätaloonkin verrattu Karl Ove Knausgård (Norja) tulevat myös messuille Turkuun. Musiikillisia vaikutteita Islannista tuo reggae-bändi Hjalmar.
Suomen Museoliitto, Ateneumin taidemuseo ja Turun taidemuseo rakentavat Carl Larsson –aiheisen näyttelyosaston Pohjoismaiden yhteisosaston viereen. Suomen ruokalähettiläs Kim Palhus on mukana messuilla kertomassa Ny Nordisk Mat –hankkeesta.

Japani nousee vahvasti esille kirjallisuuden, designin ja mm. manga-sarjakuvien kautta. Turun Ruokamessujen halliin kohoaa muun muassa ’Suomen suurin sushikoulu’, jossa alan ammattilaiset johdattelevat suomalaisen makuhermot japanilaiseen ruokaan.

Kolmantena messukokonaisuutena 30.9. – 2.10. messukeskuksen tiloissa järjestetään Suku- ja Kotiseutumessut. Yhteistyökumppaneina kokonaisuudessa ovat mm. Suomen Sukututkimusseura, Sukuseurojen Keskusliitto, Suomen Kotiseutuliitto ja Arkistolaitos.
- Sukujuuret ovat varmasti kasvava tutkimuksen kohde. Suku- ja Kotiseutumessut onkin tarkoitettu suku- ja kotiseutututkijoiden lisäksi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita suvustaan, perheensä historiasta tai kotiseutunsa asioista, toteaa messujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula. Messujen aikana on mahdollisuus järjestää sukukokouksia tai pitäjätapaamisia.

Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla on jo kahdenkymmenen vuoden historia. Messuilla vierailee vuosittain yli 20 000 kävijää ja satoja kirjailijoita. Messujen ohjelma julkistetaan syyskuussa.

Lisätiedot: www.kirjamessut.fi www.turunruokamessut.fi

Turun Messu- ja Kongressikeskus, puh. (02) 337 111, info (at) turunmessukeskus.fi
Kirjamessut/Suku- ja Kotiseutumessut: ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula, puh. 0400 820 534, kari.kettula (at) turunmessukeskus.fi
Kirjamessut/Ruokamessut/Suku- ja Kotiseutumessut: projektipäällikkö Päivi Järvelä, puh. 040 742 7920, paivi.jarvela (at) turunmessukeskus.fi