ARKKUPAKASTIN

  Reaalikapitalismia

 Veret seisauttavan laman sanotaan tulleen yllättäen ja pyytämättä. Johtavat ekonomistit ymmärsivät, että talous on "globaali"; eivät silti lukeneet ajan merkkejä. Jyrki tiesi yhteen aikaan, että lama ei kosketa meitä. Pääministeri vakuutti haastattelutunnillaan, että lama ei ole meidän syytämme. Syylliset löytyvät Yhdysvalloista.

 Kuulkaahan nyt! Suhdannetaantuma on vain väärin ajoitettua ahneutta ja unelma rajattomasta kasvusta rajallisessa tilassa elää. Tuotanto tehostuu tekniikan kehityksen myötä. On keksittävä lisää hommia ja laajennettava taloutta, jotta ihmiset voisivat edelleen huhkia kahdeksantuntisia päiviä. Työnteon tehostumisesta ei voi seurata missään nimessä lisätyönteon haalimisen sijaan lisää vapaa-aikaa. Tuotannon pitää kasvaa. Ainakin Kiinassa keksitään koko ajan lisää ruutia. Ja meillä on ansiosidonnaisellakin sitouduttu kulutukseen. Kasvu ei muutu kaskuksi.

  Kestämätön energiankulutus ja tuotanto kuuluvat ajan henkeen, massiiviseen luonnon myllertämiseen, jossa ilmastonmuutos on vain yksi osa jälkilaskua. Luonnon monimuotoisuuden hävittäminen, elinympäristöjen köyhdyttäminen ja ekosysteemien muuttaminen monokulttuurisiksi - vaikka metsä puuvillapelloksi - ovat vähintään yhtä tehokkaita ja vaarallisia toimia kuin ilmakehän kaasukoostumuksen manipulointi. Kuka uskoo, että luonnonvarojen ja energian käyttö pysyy järjellisen ympäristötaseen puitteissa, jos maapallon kaikilla ihmisillä on länsimainen kulutustaso? Me syömme korkojen sijasta pääomaa, käytetään erikoislahjaa: käden ja aivojen yhteistyötä, teknistä osaamista, ilman vähäisintäkään järjen kontrollia, sanoisi muutosvastarintainen Pentti Linkola. Tilanne on vähintäänkin lähtökohtaisesti haasteellinen, sanailisi kai poliittisesti korrektimpi Jyrki Katainen.

 Talous voisi periaatteessa kasvaa loputtomasti - kyllä maailmaan nollia mahtuu. Joka sekunti liikkuva sähköinen raha on moninkertainen sen todelliseen reaaliarvoon nähden. Kasvaa voi aineettomastikin, mutta se on eri juttunsa.

 Kuvaavaa on, että järjestelmämme riskit tiedettiin jo sata vuotta sitten, mutta mitään ei opita. Maiju Lassilan romaanista "Kuolleista herännyt", löytyy mainio katkelma, joka sopii täsmälleen tähän päivään. Siinä ”liikemiehet tekevät suuria kauppoja rahoilla, joiden kuvitellaan olevan olemassa, nekin rahat menevät”. Niin ne menevät edelleen.

 Tätä kirjoittaessa maailman parhaimpiin kuuluva jääkiekkomolari tekee elämää suuremman virheen. Nyt asiat on pantava tärkeysjärjestykseen. Kaverille ei jätetä.

Kylmämies