Kirjailija Hal Duncan Turun kansainvälisille Kirjamessuille

 

Englantilainen kirjailija Hal Duncan saapuu lokakuussa Turkuun Kirjamessuille. Toisen kirjansa Muste (Like) messuilla esittelevä Duncan on yksi messujen lukuisista kirjailijavieraista. Lokakuun 1.-3. päivä Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa järjestettävän kirjallisuusalan suurtapahtuman vieraslistalla on kirjailijoita myös mm. Islannista, Turkista ja Italiasta. Englantilainen Kevin Wignall esittelee messuilla kirjaansa Lipun Varjo (Arktinen Banaani). Ulkomaisten kirjailijoiden lisäksi messuilla vierailee kotimaisia syksyn kirjoittajia, mm. Jari Tervo, Märta Tikkanen ja näyttelijä Peter Franzén.  Kirjamessujen kanssa samaan aikaan ovat myös Turun Ruokamessut, Tiedemessut, Keräily 2010 –tapahtuma sekä Levymessut.  Messuohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan 9. syyskuuta.

Turun kansainväliset Kirjamessut on syksyn odotettu tapaus; noin 300 näytteilleasettajaa ja 400 esiintyjää 15:stä maasta ovat koolla Turussa. Erikoisuutena mm. Jurtta-lava, jossa esiintyvät pohjoismaiset kertojat. Messuilla vahvasti näkyvät teemat Laitila ja Italia sekä myös J.K. Ihalaisen kokoama Turkin kokonaisuus. Turun 20-vuotisjuhlakirjamessut avaa perjantaina 1.10. kello 12 puhemies Sauli Niinistö. Avajaisissa nähdään Laitilan ja Italian tervehdykset. Paikalla avajaisissa ovat myös mm. arkkipiispa Kari Mäkinen sekä Suomen Akatemian pääjohtaja Matti Markkula. Avajaisten jälkeen jaetaan Jarkko Laine –kirjallisuuspalkinto sekä Runo-Kaarina-kilpailun palkinto.


Tapahtuma on jännittävä kokonaisuus kirjallisuuden eri vivahteita. Messuilla käsitellään klassikoita, kuten Juhani Suomen Kekkos-tuotantoa, Aila Meriluotoa ja V. A. Koskenniemen tuotannon merkitystä 2000-luvun lukijalle.

Messulauantaina Matkalla –iltapäivässä päästään mm. Madventuresien matkaan (Johnny Kniga). Mukana ovat myös kirjailijat Pelle Miljoona Kreuzberg (WSOY) ja Marco Kosonen (Like) Rock’n Roll Suicide Bar.

Viikonlopun aikana järjestetään noin 20 seminaaria ja kokousta. Muun muassa Suomen Kirjailijaliitto pitää kokouksen messuilla sunnuntaina 3.10.
Sunnuntaina nähdään myös Kulttuurifoorumiin kuuluva Kulttuurin kantajat –niminen tapahtuma, jossa esiintyy mm. piispa Irja Askola.

 Tiedemessuilla huipentuu mm. Suomen Akatemian Tiedeviikko. Tiedemessuilla teemoina ovat mm. lääketiede, terveys, tähdet ja avaruus. Messuilla voi tutustua myös suomalaisiin tutkimusmatkoihin ja ihmisen varaosiin.

Turun Ruokamessuilla tavataan mm. syksyllä ruokakirjansa julkaisevat Sara La Fountain ja Maija Silvennoinen.