Kun Kokoomuksen suurin yksittäinen tukija Sampo- pankki rahoitti puoluetta noin 130 000 eurolla, oltiin menossa kohti maailmanlaajuista finanssikriisiä. Sammon ja Kokoomuksen välillä ei ollut kyse lainasta vaan lahjoituksesta vaaleja varten. Suomen valtio omistaa Sammosta 14 prosenttia, joten valtionvarainministeriksi yltänyt Katainen ymmärtää paremmin kuin hyvin kyseisen vaalilahjoituksen.

 

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Kokoomus valvoo ”valtionyhtiö” Sammon osakkeita veronmaksajien osalta. Kaalimaan vartijana on tietysti myös Jyri Häkämies, joka valvoo muitakin valtionyhtiöitä.

 

Ei kai tällaisia lahjoituksia voi julkistaa vaalien jälkeen, varsinkin kun hallitusneuvotteluissa päästiin asemiin, jossa puolueen ministerien vastuulle tuli puolueen huomattavin rahoittaja. Vielä viime syksynä tyytyväinen Sampo lahjoitti Kokoomukselle 50 000 euroa. Mutta eihän vaalirahoitus ole ongelma, vaan sen salaaminen. Varsinkin Kokoomuksen kohdalla se johti tuloksiin. Keskusta ei nähnyt tässä ongelmaa. Vanhanen närkästyi vain Sampo- pankin puolueellisuudesta : Miksi meille ei annettu Sammosta rahaa, jota se oli takonut Nallen johdolla ? No, koska Sampo oli ”Puolueellinen” ja halusi puolueen. Vanhasen ruikutus ihmetyttää, saihan Kepu halpamaista tuotettua rihkamaa kauppaavilta 275 000 euroa.

 

Sampo omistaa myös Nordea- pankkia, jolloin Suomen valtiokin omistaa. Toinen pääomistaja on Ruotsin valtio. Kun Ruotsin hallitus tahtoi rajoittaa Nordean johdon suhteetonta palkitsemista huhtikuussa, Björn Wahlroos kannatti voimakkaasti bonusjärjestelmän ylläpitoa. Ei kukaan aateveli Suomessa ainakaan tätä vastustanut, ei ainakaan valtionyhtiöiden vartija.

 

Aika velikultia