Eläkeläinen Paavo Lipponen äksyilee Turun Sanomissa pääsisäisen alla, että demarien käy huonosti, jos se ei kykene millään irrottautumaan hallituksen poliittisesta Windfall - linjasta. Työväenpuolueelle kuuluisi kuulemma teollisuuden puolustaminen, ei sen olosuhteiden heikentäminen.

En ymmärrä Lipposta. Onko hän joutunut itse nahkurin orsille? Vai puolustaako hän Liliuksen kaltaisia veljiään ? Energiateollisuudestahan tässä on kyse.

Elvytyshankkeiden rahoittamiseksi olisi mielestäni otettava pikimiten käyttöön vero vanhan, päästöttömän sähköntuotantokapasiteetin tuottamille ansioittomille voitoille. Isot energiayhtiöt ovat tehneet miljardivoittoja kapasiteetilla, jonka rakennuskustannukset kuoletettiin ajat sitten ennen energiamarkkinoiden vapauttamista Ja AKTIIVISTA ILMASTOPOLITIIKKAA. Päästökauppa on tuonut yhtiöihin melkoista kassa- ja "optiovirtaa", mutta ei ole kunnolla johtanut investointeihin kestävään energiantuotantoon. Koska päästökauppa ei yksin riitä saamaan aikaan tarvittavia investointeja, valtion tulee verottaa ansiottomia "Windfal" voittoja ja ohjata varat kestävän energiatalouden luomiseksi. Eduskunnan pitää edesauttaa uuden sähköntuotannon syntymistä. Kilpailukin olisi tervetullutta, kun Fortumkin on pörssiyhtiö ja suomalaisten sähkön hinta määritellään jossain" pohjoismaisessa pörssissä".

Windfall- verolla ei tietenkään pidä heikentää yritysten investointihalukkuutta. Minulle on ainakin selvää, että vero koskisi nyt ja tulevaisuudessa paljon ennen Kioton sopimusta rakennettuja voimaloita. Ennen vuotta 1990 oli yli 80 prosenttia hiilidioksidivapaita vesi- ja ydinvoimaloita.

En ymmärrä miten demarien kannatus lain tukemisesta heikentyisi. Hallitus on jo tuomassa Windfall- verotuksen vuonna 2011 käytäntöön. Toisaalta :vastustakoon demarit vaan, ei se köyhää koske tälläkään kertaa.