Monien mielestä Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko tulee muuttaa tavallisiksi yhdistyksiksi, jotka perivät jäsenmaksunsa kuten muutkin yhdistykset eivätkä kirkollisveron kautta. Kirkoilla ei heidän mukaansa tule olla julkisoikeudellista asemaa eikä mitään erioikeuksia. On vain ajan kysymys, koska Suomessa hyväksytään islamilainen kirkko valtion yhteyteen. Maassamme on jo 60 000 muslimia.

  Kirkkokunnat saavat valtion yhteisöverotuloista (noin. 4 miljardia) 2,55 %, lisäksi vielä kaikki kirkkoon kuuluvat henkilöjäsenet maksavat tuloistaan paikallisille seurakunnille 1-2,5 %, paikkakunnasta riippuen.

 Mikään Suomen merkittävistä poliittisista puolueista ei nykyään aktiivisesti aja kirkon ja valtion täydellistä erottamista toisistaan. Siinäpä siis markkinarakoa vaalikamppanjoihin ensi kevääksi! Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen vuoden 1903 Forssan ohjelmassa kuitenkin todettiin: ”Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisäiset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.”

 Demarit taitavat jo olla eräällä tuosta alkuperäisestä sanomastaan, kuten niin monissa muissakin asioissa.