Turun seutu on lähes 10 vuotta vesiyhtiönsä myötä (TSV) yrittänyt saada aikaan massiivisen tekopohjavesilaitoksen Virttaan kankaalle. Hanke on taas vastatuulessa, kun Korkein Hallinto-oikeus määräsi Kokemäenjoen veden puhdistukseen myös kemiallisen velvoitteen. Samassa yhteydessä on saatava myös ympäristölupa altaita varten kankaalle.

Huittinen ei antanut lopulta lupaa kemiallisen puhdistamon rakentamiseen, vaikka se ensin virkamiespäätöksellä tulikin. Lautakunta käytti otto-oikeuttaan, johon luvan ensin myöntänyt virkamies jätti eriävän mielipiteensä. Myös Loimaan kaupungista haettava toimenpidelupa altaille on valituksen alainen. Melenkiintoista  katsoa miten tuossa kemiallisen puhdistamon lupaprosessissa tulee käymään. Kunnilla kun on monopolipäätäntä alueensa rakentamisessa. Jokatapauksessa taitaa tulla ainakin kahden vuoden viive. Kun tietää, miten tärkeää Turun seudulle tuo vesi on, ei yhtään hymyillytä.

Toki saisimme mieluusti ottaa Kokemäenjoen vettä Huittisiin jo valmistuneen, kalliin ja automaattisen, pumppaamon kautta  - onhan linjat Turkuun pian valmiit -  mutta tuskin se on edes Aurajoen veden veroista. Päinvastoin. Sehän on osin puhdistettua tamperelaisten paskavettä. "Yhtä hyvin voisi vetää sitten vettä Kotkan kaupungista, jonne Vesilaitoksen johtokunta tekee elokuussa tutustumiskäynnin", sanoi valtuutettu Olavi Mäenpää kauhistellessaan Turun vesihankkeen kustannuksia.

Yhtä kaikki. Turun vesilaitos toimii äärimmäisissä olosuhteissa, ihme että toimii. Se vaan ei käy enää päinsä, että pumppaisimme Halisten laitokselle Kokemäenjoen vettä pelkän mekaanisen puhdistuksen kautta. Turun laitos  edustaa jo mennyttä aikaa.

Aika ajoin käy mielessä, miksei tehty Piikkiön lahdelle makeanveden allasta ?