Venäjää ei voi järjellä käsittää, siihen pitää vaan uskoa, kertoo vanha sananparsi. Ei vaadi kuin hieman tutkimusta, ja huomaa, että Venäjää voi selittää myös järjellä. Nykyisen Venäjän tapahtumien taustalla vaikuttavat syvältä kumpuavat historialliset tapahtumat, jotka periytyvät jo mongolien aikakaudelta. Mongolien valta loi autoritäärisen valtion, joka jatkui tsaarin aikana. Venäläinen feodalismikaan ei ollut länsimaihin verrattavaa; vahvoja paikallisruhtinaita ei ollut, laki soi tsaarille kaiken omistusoikeuden. Pietari 1:n ajoista lähtien yläluokka vähitellen länsimaistui, mutta 1917 vallankumous merkitsi vanhan vallan palaamista.

Myytti venäläisten jatkuvasta historiallisesta laajentumishalusta ei myöskään perustu tosiasioihin. Venäjä laajeni lähinnä tunkeutumalla sellaisiin maihin, jotka olivat hajonneet omiin vaikeuksiinsa. Tämä selittäisi myös Ukrainan tapahtumia. Tässä tapauksessa Venäjä kokee Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen myös jonkinlaista oikeutusta toimilleen eikä Mustanmeren luonnonvarat ole syistä pienimpiä.

Jos tarkastelee Venäjä-Neuvostoliiton vaikutusta Suomeen, Suomea voi pitää itäisten tapahtumien "funktiona". Taiteessa mm. Sibeliuksen musiikissa venäläisen kulttuurin vaikutus on silmiinpistävä. Sisällissotamme, Lapuanliike, Eu- hurmos ovat kaikki seurausta Venäjän vaikutuksesta. Neuvostoliiton elinkaari ja Suomen itsenäisyys olivat lähes saman pituisia. NL perustettiin vain muutamaa kuukautta myöhemmin kuin Suomi itsenäistyi ja se lakkasi olemasta vuonna 1991. Vain kolme vuotta myöhemmin Suomesta tuli EU:n jäsen.

Suomi ei koskaan ole ollut Venäjän intressialue siinä määrin kuin Baltia. 1700- luvun  Iso- ja pikkuviha olivat seurausta Ruotsin (johon Suomi kuului) yrityksestä valloittaa Moskova, niistä seurasi Uudenkaupungin ja Turun rauhat, jolloin menetettiin Karjalan alueet. Edes vuonna 1809 Venäjä ei ollut halukas hyökkäämään Suomeen vaan teki sen Ranskan painostuksesta. Noihin aikoihin ranskalainen ylimystö viihtyi Pietarissa ja se vaikutti myös Venäjän kieleen.Tyttäreni isoisän mukaan O- voittoinen intonaatio muuttui A- voittoiseksi.

Olen joskus leikkinyt ajatuksella: entä jos Suomi olisi jäänyt Ruotsin yhteyteen ? Kielemme ja kulttuurimme olisi ilman muuta ruotsalaistunut. Nyt sinnitellään "pakkoruotsilla". Taitaisi myös maan fyysinen olemus olla toisenlainen. Jokin osa, ehkä suurikin osa olisi ollut Neuvosto-Suomi.