Aktiivisena kansalaisena olen käynyt jaakobinpainia siitä, että kumpaa Paavoa äänestäisin pressanvaaleissa. Viime viikolla olin vielä varma, että se on Paavo Väyrynen; kansalaistottelematon Paavo Arhinmäki on kuitenkin koko ajan luurannut taustalla, "mätä kanamuna kourassa" ja naamallaan uudistajan intohimoinen ilme. Lipposen Paavo ei ole koskaan tullut kysymykseen, vaikka itse joskus olen demarisympatioitakin potenut. Vasemmistoliiton ehdottomuus on aina hieman vierastanut. Kokoomuslaiset tulevat toimeen ilman kaltaisianikin, ruotasalaiset Suomessa taas edustavat äärimmäisen ylikorostunutta suvaitsevaisuutta "kunhan eivät vaan tule omaan naapuriini"- tyyliin. Kristillisten ehdokas on miellyttävä ja osaava nainen, mutta työntää luotaan tällaisen kirkosta eronneen. Niinistö on selkeästi "ison rahan" ehdokas. Nalle Wahlroos on hänenlaistensa mesenaatti.

Jäjelle jää siis nämä kaksi "paavoa". Mietitäänpä hieman...Väyrynen ei olisi siinä mielessä uudistaja, että pyrkisi presidentti- instituutiota muuttamaan, saatikka lopettamaan kokonaan, vaikka valtaa presidentiltä on paljon jo vietykin. Päinvastoin. Uskon, että hänestä tulisi presidentti, joka näistäkin vallanrippeistä huolimatta alkaisi oikeasti hallitsemaan. En sano sitä enkä tätä, onko se hyvä vai huono asia, mutta sen sanon, että presidentin valtaa olisi yhä vähennettävä. Lopulta koko presidentti instituutiona olisi lakkautettava ! Säästyisi tai siirtyisi tärkeämpiin kohteisiin isommanpuoleinen rahasumma.

Mutta tuo Paavo Arhinmäki ! Nuoresta iästään huolimatta (- ja vaikka en oikein ole Vasemmistoliiton kannalla- ) hän saattaisi olla oikeata presidenttiainesta tämän ajan tarpeisiin. Ensinnäkin: Jokainen näkee jo habituksesta hänen kaikkein vähiten sopivan presidentiksi. Juuri siksi hän olisi oikea henkilö, joka sanoisi puolestani " haistakaa paska koko valtiovalta". Ja kai juuri siksi uskon, että valituksi tullessaan hän olisi se henkilö, joka tekisi presidentin virasta tarpeettoman, hoitaisi ensi alkuun vaikkapa presidentin huiman palkkion verotuksen piiriin.

Monella on hankalaa näin lukuisan ehdokasjoukon perkaamisessa. Mutta kuten edellisessä blogijutussani toin esille kustannusyhtiö turbatorin julkaiseman antivaalikirjan otsikon: ON SUURTEN MUINAISTEN AIKA - sen pitäisi sulkea pois ainakin se kaikkein suurin muinainen, toki myös sen kapeaharteisen, hintelän miehen, jolla on suden ilme ja joka asuu sen nuoren punahilkan kanssa.