Olemme täällä peräpohjolassa eturintamassa maailmanlaajuisessa vastustuksessa (me vastustajat), jota käydään ympäristölle riskialttiin ja epäluotettavan atomivoiman ja toisaalta energiaa säästävien toimenpiteiden ja uusiutuvien energiamuotojen välillä. Suomi ja Ruotsi on ensimmäisinä maailmassa päättämässä, hyväksyvätkö ne korkea-aktiivisen ydinjätteen varastoinnin peruskallioon. Suunnitelmat eivät ole ainoastaan suora uhka Itämerelle (kallioiden geokemialliset olosuhteet) vaan ne toimivat myös vaarallisena esimerkkinä niille maille, joilla on ydinjätevarastoja. Kuulumme myös niihin maihin, joihin suunnitellaan uraanikaivoksia. Päätämme myös molemmat ydinvoimaloiden tulevaisuudesta tulevan vuoden aikana.

Ruotsissa hallitus on rikkonut lupauksensa olla muuttamatta ydinvoimapoliittista päätöstä meneillään olevan hallituskauden aikana. Atomivoimateollisuuden voimakkaan painostuksen seurauksena nyt puhutaan nykyisten reaktoreiden käyttöiän jatkamisesta  ja mahdollisesti korvaamisesta uusilla. Vuosi 2010 on ratkaiseva Ruotsin tulevien vuosien energiapolitiikan kannalta.

Suomessa kolme eri yhtiötä on hakenut lupaa uuden atomireaktorin rakentamiseen, vaikka iso osa suomalaisista vastustaa suunnitelmia Olkiluodon reaktorihankkeen skandaalien vuoksi. Mutta ehkä liian monet kansanedustajamme ovat taipuvaisia kuuntelemaan atomivoimasta hyötyviä tahoja  äänestäjien sijaan, kun päätetään hakemuksia ensi vuonna. Näin silti vaikka Pohjoismaissa on maailman parhaat mahdollisuudet uusiutuvan energian hyödyntämiseen ja maailmanluokan teknistä osaamista.

Kova hätä

Keväällä sai Greenpeacekin tuta nahkoissaan, mitä on mahtavien vastustaminen. Poliisi paljasti ranskalaisen atomijätti EdF:n vakoilleen ainakin neljää Greenpeacen Euroopassa sijaitsevaa toimistoa. EdF markkinoi voimakkaasti maailman suurinta atomireaktorimallia EPR:ää, jota rakennetaan nyt Olkiluotoon. Suomi on atomivoimalateollisuuden "mallinukke".  Yksityisetsivät olivat tarkkailleet ympäristöjärjestön henkilöstöä ja EdF:n kassakaapista löytyi kopioita Greenpeacen entisen kamppanjapäällikön tietokoneen tiedostoista. Skandaali kertoo, miten pitkälle atomivoimateollisuus on valmis turvautumaan.

Teollisuuden ala on vaikeuksissa lännessä. Kymmenen suurta reaktorihanketta peruttiin kustannusten noustua huimasti. Yksi reaktori lakkautettiin. Loput meneillään olevista projekteista kamppailevat viivästysten ja laatuongelmien kanssa. Vähemmän demokraattisissa maissa atomienergia teollisuus pärjää huolestuttavasti paremmin...

Samaan aikaan asennetaan uusi tuuliturbiini joka 33. minuutti jossain päin maailmaa. Uusiutuvat energialähteet tuottavat maailmassa seitsemän kertaa enemmän energiaa kuin atomivoima, ero kasvaa koko ajan.