Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että Suomessa useat musliminaiset ovat yksinhuoltajia. Asiaa käsittävät tahot valistivat, että se johtuu moniavioisuudesta. Yhdellä miehellä saattaa olla kolmekin "huushollia", joissa on vaimo aina paikalla. Nopeasti ymmärrettiin, että tällaiset elämänkäytännöt tulevat erilaisten tukikäytäntöjen takia kunnille ja valtiolle kalliiksi.

Tutkin aina silloin tällöin Raamattua ja Koraania, en kuitenkaan kuin piru kumpaakin.

Koraanin mukaan miehellä on oikeus samaan aikaan pitää neljääkin vaimoa sillä edellytyksellä, että hän kohtelee kaikkia vaimojaan tasapuolisesti. Jossain päin islamilaista maailmaa tämä "tasapuolisuuspykälä" on tulkittu myös yksiavioisuuden vaatimukseksi, sillä ei kukaan mies pysty vaimojensa täysin tasa-arvoiseen kohteluun. Ei ainakaan Suomessa, koska islamin mukaan muslimin tulisi elää rehellisellä työllä ja hänen tulisi välttää ammatteja, joissa joutuu tekemisiin kiellettyjen asioiden tai aineiden kuten alkoholin, sianlihan, koronoton tai uhkapelin kanssa. Työttömyystilanteemme huomioon ottaen moniavioisuuden ylläpitäminen tulee muslimimiehelle erityisen raskaaksi.

Moniavioisuus on ollut pereinteinen tapa Arabian niemimaalla jo ennen Islamin syntyä. Käytännössä moniavioisuus on joissakin muslimimaissa kiellettyä ja muutenkin harvinaista, sillä taloudellinen vastuu useasta perheestä on liian suuri. Islam kyllä sallii myös avioeron, mutta ei pidä sitä suotavana.

Olisiko myös Suomessa syytä kieltää muslimien moniavioisuus ? Vai olemmeko me paavillisempia kuin Paavi itse ?