Ennen sotia ja pitkälle sen jälkeen äänestäjällä ei ollut suurempia tuskia löytää viiteryhmäänsä puoluekentässä. Ammatti ja sosiaalinen asema määrittivät aika tarkkaan puolueen. Nyt on kaikki toisin. Monet tutkimukset osoittavat, että kansalaiset/kuntalaiset eivät juuri ole politiikasta kiinnostuneita, heidän tietonsakin poliittisista päättäjistä on olematonta, puhumattakaan siitä että tiedettäisiin puolueiden ideologioista. Erityisesti nuoret ovat politiikasta vieraantuneita.

 Puolueita ei enää erota toisistaan. Ennen oli selkeä jakolinja oikeiston ja vasemmiston välillä. Ei vähempiosaisien asioita enää aja esimerkiksi Sosiaalidemokraatit. Noin 15 vuotta sitten työväenpuolueen johdolla ajettiin niin oikeistolaista politiikkaa, että mentiin jopa Kokoomuksen ohi. Alkoi suurella vaivalla rakennetun hyvinvointivaltion purku, ulkoistus ja yksityistäminen. Rikkaat alkoivat rikastua, köyhät köyhtyä lisää. Pääosin kokoomuslaisille menevät osingot kymmenkertaistuivat, voitot ja yritysten myyntivoitot kuusinkertaistuivat ja vielä vuokratulot noin kaksinkertaistuivat. Nykyisin äänestäjien työn tuloksista melkoinen osa valuu maan rajojen yli osinkoina amerikkalaisille ja muille rikkaille.

 Tulonsaajien alimman kymmenyksen reaalitulot ovat samalla ajanjaksolla laskeneet työväenpuolueen pääministerin aikakaudella. Keskituloiset ovat polkeneet paikoillaan, mutta joutuvat nyt maksumiehiksi maailmanlaajuisen finanssikriisin nimissä. Tulonsaajien ylin kymmenys ja sen sisällä pääosin ylin prosentti ja rikkain promille ei kärsi koskaan mistään. Ei silloinkaan, kun kuntien taloudet ajettiin ahdinkoon. Lipposen ja Ahon aikana valtionosuuksia leikattiin todella rajulla kädellä, Kun progressiivisia valtion veroja alennettiin, kuntien oli pakko nostaa kunnallisveroja, tasaveroja, jolloin pienituloiset, köyhät ja työttömätkin laitettiin maksamaan heikentyneet hyvinvointipalvelunsa. Kokoomuslaiset ostavat palvelunsa eniten maksavalta.

 No mutta, aurinko paistaa, taidanpa ulkoistaa itseni. En tosin pääse enää edes 30 tunnin työviikolle, 7-8 euron tuntipalkalla. Niihin paljon puhuttuihin paskaduuneihin, vuokratöihin. Ei ole edes varallisuutta, että pääsisi nauttimaan varallisuusveron poistosta.  On minulla vielä hitunen kansallistunnetta, mutta siitäkin minua syyllistetään, syyttävät rasistiksi. Valvovat tarkkaan tätäkin blogia. Joku iso päivälehti varastaa ehkä jonkun ideani ja otsikoi kuten erään eduskunta-avustajan blogia: TAVALLINEN PASKADUUNARI EHDOTTI ULKOMAALAISTAUSTAISILLE HIHAMERKKIÄ ! Näin syntyy kansainvälinen uutinen ! Voi että!