Todella kätevää ! Kaupunki ja yksityinen rakennusliike muodostavat osakeyhtiön niin, että kaupungille tulee yhtiöstä noin 70 %. Kaupunki luovuttaa asuntoyhtiöön tontin, jonka arvo katsotaan olevan noiden 70 osakkeen verran. Grynderi antaa sen osuuden mikä jää jäljelle.

Perustettava yhtiö aloittaa toimintansa heti kun kaupunginhallituksen antamasta päätöksestä on kulunut mahdollinen valitusaika. Työväentalon harmaatukkaiset sosialistit ja muutama maatalon isäntä ei ainakaan valita mistään. Kaikki menee käsikirjoituksen mukaan. Yksi  nainen KH.ssä jättää eriävän mielipiteen, mikä voi olla nyt todella järkevä toimenpide.   

No niin. Rakentamistyö aloitetaan, tässä tapauksessa seitsemän omakotitaloa, joita saa vuokrata tai peräti ostaa aikanaan itselleen. Mutta kuka rakennustyöt tekee ? Luulenpa, että se rakennusliike, jonka kanssa kaupunki on muodostanut yhtiön. Moraaliseettisesti asian pitäisi mennä niin, että rakennustyöt kilpailutetaan ! Omistaahan kaupunki enemmistön koko hankkeesta.

Mutta, mutta. Vaikka kaupunki omistaakin enemmistön asuntoyhtiöstä, yhtiö on silti yhtiö eli YKSITYINEN firma, jonka hallitus on vastuussa sen toiminnasta. Tottakai rakennustyöt suorittaa - vaikka hitaana laskutyönä - se rakennusfirma, jonka kanssa kaupunki on JOSTAIN syystä tehnyt kimpan.

Mielestäni Uusikaupunki liikkuu nyt niin kaltevalla pinnalla, että veronmaksajaa hirvittää. Meneekö asunnot sieltä Pyhämään korvesta edes kaupaksi, tai vuokraako niin kalliita taloja kukaan ? Mieleen tietysti tulee maahanmuttajaperheet, joiden kustannukset valtio korvaa kolmeksi vuodeksi.

Sekö on nyt salainen tarkoitus ? Vai onko alueen vetovoimaisuudesta tehty oikein markkinatutkimus? Mielenkiintoinen kysymys on sekin, kuka näissä monissa yhtiöissä istuu veronmaksajien edusmiehenä ??