Hengen vainioilla

 

Luovien alojen yritystoiminta on maailman nopeimmin kasvavia toimialoja. Taantuvassa Euroopassa tarvitaan nyt luovaa toimintaa, mutta ei mitä tahansa katinkonttien ja hakohärkien veistelyä, vaikka niitäkin voi kukin lahjojensa mukaan harrastaa.  

 

”Herrakansan” on haettava apua mystiikasta, mikä joskus yhdistetään kulttuuriin, joka taas tuntuu perustuvan vaistoon ja materiaan. Sitä ei voi opettaa, se syntyy prosessin kautta, jota ei kukaan ole pystynyt selvittämään. Luulen, että suuri muutos on haettava – ihan totta – Idän uskonnonoppien kautta. On tehtävä buddhalainen kääntymys, on valaistuttava. Oma uskontomme ei sellaiseen sovellu, meillähän lähdetään pelastuskäsityksestä ja jäädään tuleen makaamaan. On käännyttävä uuteen näkökantaan, jolla tiedostamaton pimeys valaistaan suuremmaksi tietoisuudeksi, muutoksen kulttuurimyrskyksi. Kulttuuri kuuluu laajemmin ymmärrettynä innovaatiopolitiikan ytimeen. Elämän syvyysulottuvuus se on ilman muuta, ei missään nimessä ”syvältä”. Kulttuuri on monimerkityksinen asia, se ei tässä yhteydessä tarkoita monikulttuurisuutta sen paremmin kuin umpijuroa, vihamielistä keskustelemattomuuskulttuuriakaan. Nyt sukelletaan innovaatioiden ekosysteemiin.

 

LOGOMO on kulttuurikaupunki Turun vastaus elinkeinoelämän globaaleihin haasteisiin. Vanha VR:n konepaja ”pestään ja tapiseerataan” Turun ja Hartela Oy:n toimesta. Haaste on kunnianhimoinen. Pessimistit sanovat, että kansalaiset ja veronmaksajat kantavat riskin yrityksen korjatessa voitot. Asiaa tutkittuani, ja ymmärtääkseni, työmies on palkkansa ansainnut, tuleehan Logomosta valtakunnallisesti merkittävä ja vetovoimainen Turun seudun luovien alojen keskus. Tosi on, jos ei jätä lottokuponkia, ei varmaan tule voittoakaan. Usein ei tule silloinkaan. Kop, Kop. Päävoitto voisi olla maailmanluokan läpimurto, jollakin alueella?

 

Ei Logomosta mitään La Scalaa tai Royal Opera Housea tule, mutta näemme ehkä vanhassa konepajassa muun muassa kulttuuri- ja elämyspalveluiden toimialoja, kuten muotoilu, graafisen alan toiminta, arkkitehtuuri, elokuva- ja tv-tuotanto, digitaalinen sisältötuotanto, musiikin ja äänitteiden tuotanto, kirjojen tuotanto ja jakelu, esittävä taide, kuvataide sekä kulttuurin ohjelmapalvelu- ja tapahtumatuotanto. Toiminta luovilla aloilla synnyttää teoksia, tekijänoikeuksia ja palveluja, eli se luo uutta, modernia kasvua.

 

Toki kulttuuripaikkojen vetovoima on siellä olevissa ihmisissä, ei hienoissa puitteissa. Nyt tulee hienot puitteetkin. Toivottavasti ”luova” toiminta ulottuu myös ratapihan yli keskustaan rakennettavalla jalankulkusillalla. Ja vielä tiedoksi: köyhiä ei nyt kyykytetä, koska oopperaa ja balettia Logomoon ei tiettävästi tule. Tangomarkkinavaara on aina olemassa. Ehkä myös jännittävä baletti: Tanssii Kiskojen Välissä.

 

Kylmämies