Turun kansainväliset Kirjamessut ja Ruokamessut tarjosivat odotetun piristysruiskeen syksyyn
 
Turun kansainväliset Kirjamessut ja Ruokamessut keräsivät kolmen messupäivän aikana noin 22 000 kävijää. Viikonlopun messupaketti sisälsi noin 400 esiintyjää ja 400 näytteilleasettajaa, joiden voimasta Turun Messu- ja Kongressikeskus täyttyi jälleen kerran äärimmilleen.
Aktiivitiedon kävijämittauksen mukaan yli 90 prosenttia kävijöistä aikoo tulla tapahtumaan myös ensi vuonna.
- Ensi vuoden teemat ovat Välimeri ja Laitila, ja ne järjestetään 1. - 3.10.2010, ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula Turun kansainvälisiltä Kirjamessuilta sanoo.

Kirjamessupuolella yleisövetonauloja olivat mm. runoilijoiden Jenni Haukion ja Tommy Tabermannin esiintymiset. Myös toimittaja Hannu Taanilan keskustelut mm. Venäjän nykytilasta ja kapitalismista vetivät hyvin väkeä. Osastoista suurimman suosion sai raumalainen kalamaja. Teemana ollut Pietari sai yleisöltä huomiota osakseen.
- Näytteilleasettajat vaikuttivat erittäin tyytyväisiltä ja syksyinen kirjakauden avaus Turun Kirjamessuilta onnistui hyvin, toteaa projektipäällikkö Lisa Savola Turun kansainvälisiltä Kirjamessuilta.
 
Turun Ruokamessut täytti odotukset ja paikoitellen maistiaisjonot kiemurtelivat usean kymmenen metrin mittaisina. Kiinnostavimmiksi tuotteiksi kohosivat mm. suklaa, lihatuotteet ja juustot. Viini- ja ruokaradalla maistettiin ahkerasti viinejä ja ruokia, joita valmistivat Turun Ammattikorkeakoulun restonomioppilaat.
-  Olemme saaneet kävijöiltä runsaasti hyvää palautetta, iloitsee projektipäällikkö Päivi Järvelä Turun Ruokamessuilta.
 
Messuviikonlopussa olivat mukana myös Keräily- ja Levymessut, joissa tehtiin hyviä löytöjä.
 
Messujen hittejä olivat signeeranneet suosikkikirjailijat

Kirjailijat Kjell Westö ja Mauri Kunnas olivat signeeraajien kuninkaita Turun Kirjamessuilla. Libristi Mikael Nyroos Kansallisesta Kirjakaupasta arvioi, että Kunnaksen signeeraustilanne innokkaine faneineen lähenteli hysteriaa.
- Ihmiset kuuntelevat ensin esiintymisiä ja tulevat sitten ostamaan esiintyjien kirjoja, kertoo Nyroos ja toteaa, että Agricola-lavan ja Kansallisen Kirjakaupan läheisyys on hyvä yhdistelmä.

Myös Akateemisessa Kirjakaupassa ollaan tyytyväisiä messuviikonlopun myynteihin. Tiimiesimies Sari Laiho kertoo, että ei ole tiskiltä juuri ehtinyt liikahtamaan. Myyntipäällikkö Päivi Kuntze taas kertoo tämän vuoden yllätyksestä Akateemisen kirjamyynnissä.
- Ihmiset ostivat paljon ei-kaunokirjallisia teoksia sellaisilta kirjailijoilta, jotka ovat olleet luennoimassa seminaareissa. Esimerkiksi Heinimäen ja Lauerman teoksia on myyty paljon, Kuntze kertoo.
Kirjamessuilla myytiin paljon myös dekkareita.
- Varmasti syksykin vaikuttaa lajityypin kovaan kysyntään, arvioi Loiston tuotantoassistentti Kaisa Tenhunen.

Lisätiedot:

Turun kansainväliset Kirjamessut:
ohjelma ja sisältö: ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula, Turun Messu- ja Kongressikeskus, puh. 0400 820 534, kari.kettula (at) turunmessukeskus.fi
messukokonaisuus projektipäällikkö Lisa Savola, puh. 050 342 8668, lisa.savola (at) turunmessukeskus.fi

Turun Ruokamessut