Olkiluoto Suomen esikuvakatastrofi

 

Saksalainen viikkolehti Der Spiegel uskoo Olkiluodon voimalatyömaan ongelmien jarruttavan ydinvoiman renesanssia ratkaisevasti.

Saksan tuleva porvarihallitus aikoo pidentää maan nykyisten ydinvoimaloiden käyttöikää. Tämä energiapolitiikan täyskäännös on herättänyt kiivan keskustelun ydinvoiman tulevaisuudesta. Yhtenä keskeisenä lyömäaseena tässä saksalaisessa keskustelussa käytetään Suomen viidennen ydinvoimalan rakentamiseen liittyviä ongelmia.

Arvostettu viikkolehti Der Spiegel kirjoittaa tuoreimmassa numerossaan laajasti Suomen säteilyturvakeskuksen, ydinvoimalan tilaajan Teollisuuden Voiman ja rakentajien eli Arevan ja Siemensin välisistä kiistoista.

Lehden mielestä voimalan valmistumista lykkäävä ja rakennuskustannuksia paisuttava kiista tiivistyy siihen, ettei Areva ole pystynyt toimittamaan säteilyturvakeskuksen edellyttämiä suunnitelmia ydinvoimalan turvallisuuden takaamisesta.

Arevan näkemys TVO:n ja säteilyturvakeskusken viivyttelystä saa kirjoituksessa vähemmän huomiota.

Der Spiegel katsoo, että Suomen ydinvoimalahankkeessa havaitut puutteet tekevät ranskalaisjätistä epäluotettavan kumppanin niille energiakonserneille ja hallituksille, jotka tulevaisuudessa suunnittelevat vastaavien kolmannen sukupolven kevytvesireaktorien rakentamista.

TVO:ta taas kehutaan yhdeksi maailman luotettavimmista ydinvoimayrityksistä.

- Tämä ei ole esikuvaprojekti vaan esikuvakatastrofi, saksalainen ydinenergia-asiantuntija ja vaihtoehtoisen Nobel-palkinnon saaja Mycle Schneider tähdentää.

- Monet yhdysvaltalaiset yritykset ovat seuranneet kauhistuneina Suomen tilannetta ja sikäläisten investointien suuruutta, Massachusetts Institute of Technologyn ekonomisti Paul Joskow, kertoo saksalaislehdelle.

Länsi-Euroopassa vain Ranska rakentaa parhaillaan uutta ydinvoimalaa, mutta myös ranskalaiset ovat törmänneet samoihin ongelmiin. Pääosa meneillään olevista hankkeista on Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä, missä turvallisuustietoisuus on aivan eri luokkaa kuin EU-maissa tai Yhdysvalloissa.

- Silmissäni mustenee, kun ajattelen sitä, että Kiinassa rakennetaan parhaillaan 16 ydinvoimalaa ja sieltä kerrotaan vain, ettei mitään ongelmia ole, ydinvoiman kansainvälisesti tunnetuimpiin vastustajiin kuuluva Mycle Schneider sanoo.

Der Spiegel siteeraa säteilyturvakeskuksen johtajaa Petteri Tiippanaa, jonka mukaan Olkiluodon hankkeen ongelmat johtuvat yksinkertaisesti rakentamiseen osallistuvien yritysten tietotaidon puutteesta.