Kompostointiohjeita

14.8.2009 klo 12.00

Kaatopaikoista puheen ollen, pahinta mitä voi kuvitella on huonosti hoidettu aumakompostointi. Oikein hoidettuna se menee näin : Kun ihmisen tuottama jätevesiliete kuivataan ja hygienisoidaan, se kerätään kaatopaikalle kompostoitavaksi. Kaatopaikalla tuore liete sekoitetaan heti seosaineeseen ja turpeeseen hallin sisällä.. Sekoitussuhde on yksi osa lietettä, yksi osa turvetta ja yksi osa haketta. Kompostiaumat on käännettävä neljän viikon välein. Ennen aumojen kääntöä pinnoille on levitettävä tarkoin määriteltyä kalkkia. Jokainen auma käännetään vähintään neljä kertaa. Viimeisen käännön yhteydessä aumoihin lisätään 25 % hiekkaa ja sen jälkeen jälkikypsytykseen kasoille.

Aumat on myös kääntöjen jälkeen peitettävä turpeella.

Jos esimerkiksi Uusikaupunki olisi käsitellyt ihmisen, tautiperäiset jätevesilietteet juuri näin, ei kellään ole kaupungissa hätää.

Normaali kaatopaikan peittelyn laiminlyönti on helppo jälkikäteen korjata. Mutta jos jätevesiliteen käsittely on laiminlyöty, ja liete vaikkapa taivassalla sellaisenaan, tarjolla on pahemman luokan ympäristö- ja terveysongelma!