Lamaa on riittänyt, aina. Lauri Viita kyseli jo "Moreenissa": Kuka aiheutti pula-ajan? Ketkä olivat pulasyylliset? Pääministeri Matti Vanhanen sanoi Pääministerin haastattelutunnilla ettei tämä meidän syytämme ole vaan syylliset löytyvät Yhdysvalloista. Monet ekonomistit ovat aina ymmärtäneet, että talous on  "globaali", mutta eivät ole muuta sitten ymmärtäneetkään eli eivät ole lukeneet ajan merkkejä.

Raamatussa kerrotaan jo Faaraon nähneen unia, joita ei ilman Joosefin selityksiä käsittänyt. Eli: seitsemää lihavaa vuotta seuraa seitsemän laihaa vuotta. Pentti Haanpaa epäili jotain jo romaanissaan "Jauhot", kun "Vilja olikin sinä kesänä noussut rehevästi mullasta, ohranlaiho ja perunanvarsikko juuri sen näköisenä, että viljankasvattaja oli aavistellut pahaa; tämä ei voi olla hyvän edellä".

Kaukoviisaus on todellista viisautta. Veikko Huovisen "Havukka-ahon ajattelijassa" todetaan, että sitä on harvalle suotu. Konsta Pylkkänen sanookin: "kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan".

Mielenkiintoisia näkemyksiä tarjoaa myös Ylen opettavainen talousohjelma, jossa Jukka Voutilainen lukee Maiju Lassilan  romaania "Kuolleista herännyt". Liikemiehet tekevät siinä suuria kauppoja rahoilla, joiden kuvitellaan olevan olemassa. Nekin rahat menevät.

Kuinka suuri näkijä tuo Maiju Lassila olikaan. Tuohan on uusliberalismin tärkein metodi ja nykyisenkin laman aiheuttaja.

Hieno lamajuttu on myös Väinö Linnan "Täällä pohjan tähden alla"- romaanissa. Koskelan Jussi siinä ärisee lapsilleen, että "Mutta annas olla kromehtimatta sen lihakupin ettes sitä vallan tyhjennä. Tälläkin vuosisadalla syödään mun tietääkseni"