Takana jo 20 maineen vuotta
Laitilan kukkokaupunki kohtaa saapasmaa Italian ensi syksynä Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla

 Turun kansainväliset Kirjamessut täyttävät ensi syksynä 20 vuotta. Juhlan kunniaksi messujen teemoiksi on valittu Laitila ja Italia.  Samanaikaisesti Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa ovat myös Turun Ruokamessut ja Tiedemessut. Tulossa on siis jännittävä ja kodikas suurtapahtuma, johon odotetaan 1. -3.10.2010 aikana yli 20.000:tta kävijää eri puolilta Suomea.

Messut aloittavat suomalaisen kirjasyksyn. Kokonaisuudessa esiintyy yli 400 kirjailijaa ja messukävijät tekevät messuilla joululahjaostoksia kukin keskimäärin 60 eurolla.
- Turun Kirjamessuilla on aina ollut myös voimakas sivistyksellinen pohjavirta. Ne ovat vuodesta toiseen olleet majakka, jonka valo on houkutellut kirjojen pariin tähän asti jo yli 400 000 kävijää, kuvailee Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula.

 Tämän vuoden teemamaa on Italia

-        Italia on teemana kiinnostava, koska se on eurooppalaisen kulttuurin kehto ja monille tuttu matkakohde, arvioi Kettula juhlavuoden teemamaata.

Mukana on myös paljon muuta. Messujen yhteydessä Kristillinen kulttuuriliitto järjestää Kulttuurifoorumin, jossa pohditaan monikulttuurisuuden haasteita Suomessa.
Nordiska röster -projekti tuo messuille tarinankertojia Shetlannista ja pohjoismaista.
Puolan osastolla ovat teemoina Frédéric François Chopin ja Ryszard Kapuscinski.
Äskettäin Eino Leino –palkinnon saanut Jyrki K. Ihalainen tuottaa messuille Turkki-kokonaisuuden. Muita messuilla esittäytyviä maita ovat Venäjä ja Viro.   

 Kirjamessuidea syntyi Laitilan kyläteillä

Laitilan messuosastosta on tulossa persoonallinen ja monipuolinen, jossa Laitilan historia ja nykyhetki tulevat tutuksi laajalle yleisölle.
 - Turun Kirjamessut syntyivät oikeastaan juuri Laitilassa, kun 1980-luvun puolivälissä ajelin polkupyörällä Untamalan, Kusnin ja Nästin kyläteitä pitkin ja ajattelin, mitä tekisin isona, Kettula muistelee.
Ensimmäiset kirjamessut järjestettiin Turussa vuonna 1990. 

 Tiedemessut vahvasti esillä

Tiedemessujen valmistelu on käynnistynyt. Messuille ovat jo ilmoittautuneet mm. Suomen Akatemia, Turun Yliopisto, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Tieteellisten seurojen valtuuskunta, Suomen Tiedetoimittajat, Yleisradio ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
- Syksyn Tiedemessujen teemoina ovat tähtitiede ja avaruus, terveys ja lääketiede, kulttuurihistoria sekä suomalaiset tutkimusmatkat, toteaa projektipäällikkö Lisa Savola.

Ruoka hyvin, kaikki hyvin

Viime vuosina Turun Kirjamessujen ohessa on järjestetty myös Ruokamessut, joiden suosio on kasvanut koko ajan. Ensi syksynä Ruokamessujen teemoina ovat Italia, saaristo, lähiruoka, suklaa sekä viinit.
Useat keittokirjailijat kertovat kirjoistaan ruokamessulavalla ja kuuluisat keittiömestarit Aki Wahlman ja Antti Vahtera haastattelevat kirjailijoita ja julkkiksia ja laittavat heidän kanssaan ruokaa. 
Messukeskuksen syyskuussa avattava uusi ravintola on messukäytössä ensimmäistä kertaa juuri Kirja-,  Ruoka- ja Tiedemessujen aikaan.