Näin mökkiaikana tulee seurattua enemmän Uudenkaupungin tapahtumia ja erityisesti sen lähes yhteistuumin tapahtuvaa päätöksentekoa. Hiilineutraaliksi kunnaksi itsensä julistanut yhteisö päätti rakentaa Pyhämaan osa-aluekeskukseen seitsemän ns. valmistaloa, yhteistyössä maan suurimpiin kuuluvan talotehtaan kanssa. 

Globaalisti rakennukset, niiden materiaalivalmistus ja kuljetus kuluttavat 30-40 % maailman ja Suomen kokonaisenergiasta. Siksi rakentaminen on suuri mahdollisuus vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Ja myös siksi pitäisi sijoittaa "vihreisiin" taloihin, koska niin voidaan vähentää fosssiilisen energian kulutusta jopa 80 % ! Samaan aikaan tietysti materiaali- ja vedenkulutus alenee tuntuvasti.

Luin Java Valkosen blogista, että tietoa ei Pyhämaan hankkeestakaan oikein saa. Jos Uusikaupunki olisi johdonmukainen hiilijalanjälkensä suhteen, Pyhämaan projekti täytyisi toteuttaa käyttämällä hyväksi passiivista aurinkoenergiaa, muita uudistuvia energialähteitä, tehokasta eristystä (uudet määräykset) ja materiaalien jälleenkäyttöä.

Ellei näin menetellä, hiilineutraali kunta lakaisee nokiset jalanjälkensä maton alle.

Yksityisautoiluun mieltynyt kaupunginjohtaja Kari Koski voisi ajaa Uudenkaupunginsanomien päätoimittaja Jussilan kanssa Valkeakoskelle. Siellä on viimeiset innovaatiot valmistaloista nähtävillä ja toteutettuna. Tietysti Pyhämaan projekti voi olla ihan oikein suunniteltu ja neuvoni täysin turha, mutta kun en ole varma.. en ole saanut tietoa. Toisaalta positiivinen, hiilineutraali uutinen taloprojektista olisi melkoinen uutinen, jonkalaisen hiilineutraali kunta tarvitsisi.