KIIRETTÄ PITÄNYT

”Korkea-arvoinen raatimme tutki kasvukeskusten vanhainkoteja. Kova kiire näytti olevan, vaikka asukkailta sen pitäisi jo olla ohi. Mistä kiire syntyy ? Henkilökuntapulasta ? Raati näki, kuinka iso joukko hoitsuja istui yhdessä, iloisessa ja virkaehtosopimuksen mukaisessa kahviseurueessa. Kahvihuoneen ulkopuolella vaelteli yksinäisiä, dementoituneita vanhuksia. Toisiaanko varten siellä ollaankin ?

Vanhainkodin kiireet syntyvät myös byrokraattisesta kastijaosta. Oikea hoitaja ei millään voi tarjota potilaalle kahvia, koska se kuuluu perushoitajalle, siivoustyönjohtaja ei voi siivota, koska se kuuluu siivoojalle jne. Kaikki ajavat omaa etuaan, eniten ne, jotka vannovat yhteisen hyvän nimeen. Nämä rakenteet ovat omiaan luomaan ”pahaa henkeä”.

Vanhempi, valittavin työntekijä hierarkian yläpäässä hallitsi kiireen. Hän synnytti nuoremmille illuusiota, että ei kannata liikaa passata etteivät totu. Kahvihuoneen iloiseen ilmapiiriin pääsisi nopeammin takaisinkin, kun syötti vanhuksensa nopeasti ja suosi mieluummin vaippoja kuin vessaan saattoja.

Kiire johti eräässä vanhainkodista siihen, että omaiset valittivat lääninoikeuteen. Kyseiseen vanhainkotiin lisättiin työntekijöitä. Se merkitsi hoitomaksujen nousua. Kiire oli edelleen, ja henkilökunnan kahvihuoneeseen hommattiin lisää tuoleja.

Eräässä toisessa laitoksessa itse maksava vanhus maksoi hoidostaan 3 000 euroa/kk, mutta joutui silti omista varoistaan palkkaamaan itselleen erikseen hoitajan, että pääsi välillä ulkoilemaan ja lääkärille, jota palvelua ei ollut. Omaiset veivät ”kauhean porun”” säestämänä kyseisen vanhuksen lopulta toiseen vanhainkotiin, virikkeelliseen ympäristöön maaseudulle ja katso, tapahtui ihme arjessa : dementoituneeksi luokiteltu vanharouva ryhtyi puhumaan, kun sai puuhailla ulkona ja oli seuraa. Olo parani, euroille tuli vastinetta. Samaa etua eivät valitettavasti saa kunnan lähettämät ikäsiskot ja veljet, jotka jäivät kaupunkikunnaille.

Suuret ikäluokat suhtautuvat tyynesti tähän kaikkeen, koska jotenkin aavistavat, että heille jaetaan syanidikapselit, kun ”hetki” koittaa ”.

(ote vanhasta pakinastani, ehkä v:lta 2006)