Elelen vaihetta, jota voisi kutsua rauhanomaiseksi yksittäiseloksi.Tulee katsottua Tv- elokuviakin. Eilen tuli mainio komedia kahdesta miehestä, jotka lähtivät toisen polttarireisulle Kalifornian silmiähiveleviin viinitilamaisemiin. No, se tietysti vei valikoivan mielen eduskunnan viiniseikkailuun.

Vuonna 2006 silloinen puhemies Paavo Lipponen vieraili seurueineen Etelä- Afrikassa ja seurue päätyi veropetoksista myöhemmin tuomitun Zacharias Sundströmin paikalliselle viinitilalle. Siellä viinispäissään tuli tietysti mieleen eduskunnan 100- vuotisjuhlat, ja Sundströmiltä tilattiinkin (luultavasti illan myöhäistunteina) 1050 pulloa "Thabana" viiniä neljän euron kappalehintaan.

Mutta aina kun porossapäin touhutaan, joku menee pieleen. Koko viinilasti takavarikoitiin Suomessa alkoholilainsäädännön tuontipykälien perusteella. Tuotevalvontakeskus esti viinilastin luovuttamisen eduskunnalle. Kuuleman mukaan sen perusteella, että Eduskunta oli maksanut viinit maahantuojalle eikä tuottajalle, jolloin katsottiin ettei eduskunta ollutkaan viinien tilaaja. Näin viinit joutuivat lain mukaiseen varastointiin kolmeksi vuodeksi.

Alkoi veret seisauttava, koko maata järisyttävä viinikäräjöinti. Monien vaiheiden jälkeen eduskunnalta meni rahaa tuomareihin ja muihin oikeudenkäyntikuluihin noin 60 000 euroa.  Zacharias Sundström oli oman osapuolensa juristina ja hän osaa tunnetusti laskuttaa. Kolme vuotta viinit makasivat tullin varastossa, mutta ovat kuulemma nyt käytettävissä. 100- vuotisjuhliin ne eivät koskaan ehtineet, mutta lopulta katsottiin, että Tuotevalvontakeskus oli väärässä. Näin valtio rokotti valtiota, ja rahaa paloi. Tuli Thabana- pullolle kunnon hinta, onhan se nyt seisoessaan tullut arvokkaammaksi.

Eduskunta joutui maksamaan myös vuosia maanneen viinin laaduntarkistuksesta. Asiantuntija Mika Vanne arvioi viinejä jotenkin näin: " maku on kuiva, happoja on runsaasti, kevyehkö viini, jossa maistuu parsa ja herukka. Pitkä varastointi on muuttanut sitä, mutta ei pilannut"

Nyt viinien korkeimpana juomanlaskijana on Sauli Niinistö. Johtuukohan eduskunnan kireä ilmapiiri noista viineistä?  Suomalaisen mielenlaadun tuntien, kaikki vahtivat nyt eduskunnassa etteivät ne joudu "vääriin suihin".