Kesällä ehtii lukemaan kirjoja. Nyt tuli tutkittua amerikanvenäläisen Dimitry Orlovin ”Romahduksen Uudelleenkeksiminen”- teosta, jossa käsitellään länsimaisen sivilisaation romahdusta, jonka yksi keskeinen syy on riippuvuus halvasta öljystä, jota totisesti tarvitaan muuhunkin kuin liikenteen sujumiseen.

 

Orlovin mukaan romahdus voidaan jakaa eri vaiheisiin:

 

Taso 1:  Rahataloudellinen romahdus. Markkinat muuttuvat arvaamattomiksi ja se tekee riskien arvioinnista mahdotonta. Taloudelliset instituutiot menettävät maksukykynsä, säästöt mitätöityvät, rahalliseen pääomaan ei enää pääse käsiksi.

 

Taso 2:  Liiketaloudellinen romahdus. Usko kaupan tarjontaan katoaa. Raha menettää arvonsa ja/ tai siitä on pulaa, hyödykkeitä hamstrataan, tuonti- ja vähittäismyyntiketjut hajoavat ja välttämättömyystuotteiden puute yleistyy.

 

Taso 3: Poliittinen romahdus. Usko valtion kykyyn huolehtia kansalaisista hajoaa. Julkisen sektorin yritykset lievittää niukkuutta epäonnistuvat, sillä ne ovat riippuvaisia kaupallisista tahoista. Poliittinen järjestelmä menettää oikeutuksensa ja merkityksensä.

 

Taso 4: Sosiaalinen romahdus. Paikallisyhteisöt, hyväntekeväisyysjärjestöt ja muut sosiaaliset instituutiot rientävät täyttämään julkisen vallan jättämää tyhjiötä, mutta epäonnistuvat resulssipulan  tai sisäisten erimielisyyksien takia.

 

Taso 5: Kulttuurinen romahdus. Usko ihmisyyteen katoaa. Ihmiset kadottavat kyvyn ystävällisyyteen, anteliaisuuteen, huomaavaisuuteen, kiintymykseen, rehellisyyteen, vieraanvaraisuuteen, myötätuntoon ja auttamiseen. Perheet hajoavat ja ihmiset taistelevat yksilöinä niukoista resursseista. Uusi motto tulee olemaan: ”kuole sinä tänään niin minä voin kuolla huomenna”(Vankileirien saaristo, Solzhenitsyn). Romahduksessa voi esiintyä jopa ihmissyöntiä.

 

Orlov arvelee, että läntinen sivilisaatio, erityisesti Amerikan yhdysvallat, on jo kyseisessä hajoamistilassa. Hän huomauttaa, että prosessi etenee hyvin erilaisella vauhdilla maanosasta riippuen. Myös valtio ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat. Voisi sanoa, että yhdessä paikassa voi olla vallankumous, kun toisaalla pankit vasta kaatuilevat.

 

Mutta ei Orlov käsittele pelkkiä romahduksen suuria linjoja. Hän toteaa myös: kuinka tämä vaikuttaa yksittäisten ihmisten elämään? Hän antaa meille täyslaidallisen: ” Länsimaiden asukit ovat tehotuotettuja ihmisiä”. Hänen ajatuksenkulkuaan voisi tulkita niin, että viimeisen vuosisadan aikana exponentiaalisesti kasvanut ihmismassa ( pian 7 miljardia) on uusavutonta, mukavuudenhaluista kaupunkilaisväestöä. Nämä ihmiset ovat riippuvaisia elintarviketeollisuudesta, autoista, halvasta polttoaineesta, sähköstä, työpaikasta, pankkitilistä ja kaikesta muusta itsestäänselvyyksistä, mitkä Orlovin mielestä ovat pian historiaa. Eli siis: lähes kaikkien länsimaalaisten henki olisi kiinni kaikista tai joistain edellä mainituista asioista! Näin siis globalisaatiokehityksessä, jossa kansallisvaltiot ja omavaraisuus on häivytetty. 

 

Itse olen sitä mieltä, että kansallisvaltio takaisin ja pienimuotoinen maatalous kunniaan. Ja loppuun vielä elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen mieleenpainuva toteamus: ” Valtio on taloudellinen yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on pitää kansa sen verran tyytyväisenä, että sen kustannuksella voi elää.” Mutta kuinka kauan se onnistuu nykymenetelmin?