Ruotsissa on jo ongelmalähiöitä eikä se Suomessakaan kaukana ole. Turku ja yllätys, yllätys Riihimäki ja tietysti suurimmat kaupungit ovat jo isoissa vaikeuksissa. Kyse ei tietenkään ole rakennusten kunnosta vaan asukasrakenteesta. Sosiaalinen vinoutuminen ja turvattomuuden kasvu ovat lisääntyneet esimerkiksi  Turussa parissa lähiössä.

Kun maahanmuuttajaväestön osuus nousee alueella kahteenkymmeneen prosenttiin, alkaa työssä käyvä kantaväestö katsella itselleen mukavampia asuinseutuja. Nämä ovat niitä ongelmia, joista mieluusti on vaiettu jopa lehdistössä. Kyse ei ole vaan juopottelevista miesjoukoista.

Plagioin tammikuussa blogiini Jukka Paason kirjoituksen, jossa hän arkkitehtinä esittää näkemyksiään maahanmuuttajalähtöiseen suunnitteluun.

Etnisten väestöryhmien mukaanotto lähiöuudistusten suunnitteluun on mielekästä, koska minne muuallekaan vaatimattomista oloista lähteneet ulkomaalaiset muuttaisivat. On myös huolehdittava siitä, että purkamisen ja täydennysrakentamisen keinoin huolehditaan vuokra- ja omistusasuntojen keskinäisestä tasapainosta alueilla.

Newsweek- lehti kirjoitti helmikuun lopulla Amerikan ja Euroopan maahanmuuttopolitiikan peruserosta. Kuulemma Yhdysvaltoihin ja Kanadaan muuttavista yli 55 prosenttia on huippukoulutettuja, kun taas Euroopan siirtolaisissa näiden osuus on vain 5 prosenttia ja täysin ammattitaidottomien 85 prosenttia, joihin kuuluvat myös lukutaidottomat. Siinä on Euroopalle ja erityisesti näivettyvälle Suomelle kotouttamishaastetta!