Vasemmistoliitto korpivaellukselle

 

 Tuli käytyä Turun kaupunginvaltuuston kokousta seuraamassa (25.1). Valtuustokauden alussa puolueet tekivät sopimuksen, jossa edellytettiin työskentelyn tavoitteet, toiminnan linjaukset ja toimintatavat – se merkitsi myös sitoutumista yhteisiin päätöksiin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

 

 Kaikki muut puolueet katsoivat nyt Vasemmistoliiton lipsuneen näistä tavoitteista ja vetäneen omaa linjaansa, muun muassa budjettikäsittelyn yhteydessä. Valtuustotyöskentelyssä se merkitsi työjärjestyksen muuttamista vuoden alusta niin, että mentiin takaisin kahden varapuheenjohtajan malliin, jolloin Vasemmistoliiton ryhmänjohtajasta Sauli Saarisesta tuli taas rivivaltuutettu, normaali kokouspalkkioilla ja vähemmillä edustuksilla muissa hallintokunnissa. Ei siitä paljon sen kummempaa sitten seurannutkaan. Jäihän Vasemmistoliitolle 10 valtuustopaikkansa edellyttämä edustus mm. kaupunginhallituksessa. Saulia ei vain kutsuta enää ryhmänjohtajien linjakokouksiin.

 

 Vasemmistoliitto ikään kuin asetettiin Turun kunnalliseksi oppositioksi ja siitäkös riitti riemua ja surua.

 

 Valtuutettu Heikkilä (Vas.) käytti ensimmäisenä niin katkeran puheenvuoron, että yleisöä ja muita poliitikkoja hirvitti. Heikkilä maalaili, että ollaan palattu 1918 vainovuosiin, köyhää kansaa kuljetetaan sorakuopan reunoille ja työväenluokalta on nyt edustus pois puheenjohtajien edustuksesta. Mirka Muukkonen (Vas.) sanoi tämän olevan kuntademokratian halveeraamista. Lähteenmäki (Vas.) uskoi, että näin ennenkuulumaton tapaus kuuluu maamme rajojen ulkopuolellakin. Rinne (Vas.) sanoi, että demarit ja muut oikeistolaiset käyttäytyvät kuin varas, joka juoksee poliisia pakoon ja huutaa: ”ottakaa varas kiinni”.

 

 Valtuutettu Olavi Mäenpää meni pönttöön ja julisti, että kaupunki säästää nyt kokouspalkkioissa kun Saarinen saa tavallista palkkiota. Mitä kaupunki tekee kolmella varapuheenjohtajalla ? Lisäksi hän sanoi Rinteelle, että onko nuo oikeita kyyneleitä vai KYYN- ELEITÄ. Mika Helva (Vihr.) puhui Vasemmistoliiton arvaamattomuudesta budjetinkäsittelyssä. Ilkka Kanerva torui Heikkilää sanomalla: ” 1918 tapahtumiin vetoaminen on rujo ja pelottava henkinen viesti, miten valtuutettu voi vedota näihin”. Mutta sitten hän alkoi ylenpalttisesti kehua ikätoveriaan Sauli Saarista. Sai sanottua kuitenkin lopuksi ettei Turussa ole luotettavaa poliittista sopimuskulttuuria.

 

Sauli Saarinen meni itse lopulta puhujapönttöön ja vuodatti, että Vasemmistoliittoa syytetään epämääräisesti sopimuksen rikkomisesta. ”Muiden ryhmien on yksilöitävä rikkomukset”.” Vasemmistoliitto ei hyväksy kaupungin osittaista vuokra-asuntojen myymistä, siitä pidettiin kiinni”. ”Esitimme vain 2,5 miljoonan menolisäyksiä budjettiin, se on hyttysen paskaa kokonaisbudjetista, joka on sentään toista miljardia”, maalaili Sauli.

 

Demarit olivat tässä kysymyksessä viisaasti hiljaa.