Tämän vuoden Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla nähdään presidenttiehdokkaita, tutkitaan sukua ja tehdään kirja- ja ruokamatkoja muun muassa Japaniin. Kirjamessut järjestetään 30.9. – 2.10. Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Kirjateeman ohella tutustutaan myös Suku- ja Kotiseutumessuihin sekä Turun Ruokamessuihin. Myös levyt ja keräily ovat mukana kokonaisuudessa.

– Varmoja yleisövetonauloja tulevat olemaan muun muassa perjantaina 30.9. jekkuilevat Duudsonit, jotka kertovat Jekku – kirjastaan (Johnny Kniga). Lauantaina 2.10. esiintyvät myös runoilija Heli Laaksonen ja muusikko Lauri Tähkä. Kaksikko esittelee uutta kalenteriaan Pyy ja Susi (Otava). ”Kestääkö maailma takinkäännöt?” Keskustelemassa ovat varatuomari, kirjailija Sauli Niinistö ja professori, kirjailija Eero Paloheimo keskustelevat, luettelee messujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula.

– Jääkiekkotunti on nimeltään keskustelu, jossa mukana ovat valmentajat Raimo Summanen, Juhani Tamminen ja Juhani Wahlsten. Keskustelu käydään sunnuntaina 2.10.

Runoja ja reggaeta

Kirjamessuviikonlopun aikana messukeskuksessa järjestetään mm. kansainvälinen kääntäjäpäivä, Suomen Kirjailijaliiton kokous, jaetaan Suomen Kirjailijaliiton palkinto ja julkistetaan lasten Tietopöllö –ehdokkaat.

Suomen Kirjailijaliitto on tehnyt kokonaisuudessaan Fiore-lavan lauantain ohjelman. Teemalla Kotiseudulla ja vierailla mailla esiintyvät mm. kirjailijat Jörn Donner, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Leena Krohn.

Messujen tämän vuoden uutuus on runohuone. Messuilla kuullaan käytännössä koko messujen ajan runoja. Runohuoneessa esiintyy noin viitisenkymmentä runoilijaa. Lisäksi kuunnellaan klassikoita äänitteinä ja elokuvina.

Messujen musiikillinen teema tulee reggaesta. Messuilla esiintyy useaan otteeseen myös islantilainen reggaebändi nimeltään Hjálmar.

Pohjoismaisia kirjailijoita, japanilaisia makupaloja

Messujen ulkomaiset teemat tulevat Pohjoismaista ja Japanista. Ulkomaalaisista kirjailijoista messuilla esiintyvät mm. Erlend Loe (Norja), Maria Amelie (Norja), Jonas Jonasson (Ruotsi), Karl-Ove Knausgård (Norja) sekä Lotte ja Sören Hammer (Tanska).

Japania lähestytään messuilla mm. ruuan kautta. Turun Ruokamessujen puolella on Suomen suurin sushikoulu ja Sushikirja esitellään messuilla Teoksen ja Japanin suurlähetystön kautta. Terveisiä Japanista –otsikon alla keskustellaan sunnuntaina. Japani kuuluu messuilla muutenkin; kirjailija Risto Isomäen kirja Ydinvoima Fukushiman jälkeen (Into Kirjat).

Suvut lähellä ja kaukana

Suku- ja kotiseutu-ulottuvuus tuo messuille runsaasti kiinnostavaa nähtävää. 
Messuilla nähdään mm. afganistanilaiset häät sekä kansantanssiesityksiä.  Sukututkimuksesta ja mm. sukuseuran perustamisesta saa messuilla tietoa. Turussa kun ollaan, aihealueita löytyy läheltä. Turku – Muuttuva kaupunki, Turun puretut talot ja Turun katuja toreja avataan messulavoilla kuulijoille.

Mies joka soitti valaille saksofonia

Messujen erikoisuuksia riittää. Messulauantaina keskustellaan kolme tuntia valaista. Valas-iltapäivässä vieraina ovat mm. professori, kirjailija ja muusikko David Rothenberg (USA) sekä kirjailija Risto Isomäki. Luvassa on myös kuvia ja ääntä.

Mestarit lavalla! keskustelusarjassa nähdään erilaisia aihekokonaisuuksia: Perjantaina mm. mestarit sarjankuvatekijät  Anni Nykänen ja Juba Tuomola puhuvat uusista albumeistaan. Lauantaina mestareina kirjamessulavalla ovat mm. dekkaristit Reijo Mäki ja Matti Rönkä.

 
Taina Parko-Luotonen