Eräs ryhmä ihmisiä vuokrasi 40- vuotta sitten vanhan kalastaja-aluksen Vancouverissa Kanadassa. Ryhmä antoi alukselle nimen Greenpeace (Vihreä rauha) korostaakseen, että matkan tarkoitus oli puolustaa ympäristöä ja työskennellä rauhan puolesta. Alus otti 15. syyskuuta 1971 kurssin kohti Alaskan länsirannikon edustalla sijaitsevaa Amchitkan saarta tarkoituksenaan estää Yhdysvaltojen ydinkokeet.

Matka Amchitkalle oli mahdollista yksityishenkilöiden tuen ansiosta. Rahat kerättiin tukikonsertin avulla, jossa esiintyivät muiden muassa Joni Mitchell ja James Taylor. Nykyäänkin aivan tavallisten ihmisten tuki pitää Greenpeacen laivueen merillä ja mahdollistaa järjestön työn. 

 Yhdysvaltojen rannikkovartiosto ja vaikeat sääolot pysäyttivät historian ensimmäiset Greenpeace- aktivistit ennen kuin he saavuttivat määränpäänsä. matkaa seurannut tiedotusvälineiden huomio ja keskustelu johtivat kuitenkin siihen, että Yhdysvallat lopetti alueella tekemänsä ydinkokeet viisi kuukautta myöhemmin. Tämä rohkea tempaus oli lähtölaukaus Greenpeacen myöhemmälle toiminnalle ja tuohon aikaan aivan uudenlaiselle aktivismille. Greenpeacen toimintatapaan kuluu edelleenkin mielenilmaisut sekä ympäristörikoksiin liittyvien todisteiden hankkiminen rauhanomaisin keinoin.

 Aluksilla on ollut merkittävä asema toiminnassa ensimmäisestä päivästä lähtien. Greenpeacen laivastoon kuuluu nykyään kolme alusta: Rainbow Warrior, Esperanza ja Arctic Sunrise. Ne seilaavat vuosittain tuhansia merimaileja kiinnittääkseen ihmisten huomion muun muassa ilmastonmuutokseen, laittomaan kalastukseen ja maapallon saastumiseen. Alustensa ansiosta Greenpeace pääsee maailman syrjäisimpiinkin paikkoihin ja he pystyvät vastaamaan niihin ympäristöhaasteisiin, joiden edessä maailma on. Kolmen laivan pitäminen merikelpoisena on kuitenkin kallista ja siksi Greenpeace tarvitsee minunkin apuani.

 Tue sinäkin Greenpeacea !