Muistaakseni Java Valkonen (linkki blogissani) kirjoitti taannoin lähiruuan käytön puolesta. Elonkehä- lehti raportoi laajasti miten lähellä tuotettu ja oikealla tavalla viljelty ruoka on tänään tärkeä asia ruotsalaiselle kuluttajalle. Kuluttaja ei katso hintalappua vaan tuoteselostetta. Lähiruuan asialla on myös Ruotsin hallitus panostaessaan taloudellisesti koulujen, päiväkotien ja vanhustenhoidon ruuan parantamiseen. Ruotsalaisten halu ostaa lähituotantotuotteita, ennen kaikkea ekologisesti viljeltyjä vihanneksia ja juureksia, aiheuttaa jo hienoista päänsärkyä maan kauppiaille - kysyntä kun on jo tarjontaa suurempi.

Sitran toukokuussa ilmestyneen selvityksen mukaan Euroopan lähiruokamarkkinoiden arvo oli vuonna 2008 lähes 18 miljardia euroa. Markkina on 10 prosentin kasvussa. Suomessa lähiruoka on marginaalissa sekä myynnin että markkinaosuuden suhteen (1 % maan ruokamarkkinoista !). Yhdysvalloissa luomumarkkinan kasvu on selvästi Eurooppaa nopeampaa. Suomi on siis kaukana takavasemmalla, Pohjolan Amerikaksi sanottu maa ei seuraa ajan kehitystä.

Mielestäni maatalouspolitiikkaa olisi suunnattava ns. "suljettun kierron"- tilojen suuntaan, tilalla pitäisi olla myös eläimiä, joiden lanta hyödynnettäisiin pelloilla. Lähiruoka -käsitteellä ei ole yksiselitteistä merkitystä, joten tilastointikin on kirjavaa. Sitra näyttää määrittelevän lähiruuan "Suomessa tuotetuksi, tuoreeksi kestävän kehityksen periaatteet huomioon ottavaksi ruuaksi", ja määrittelee markkinan koon luomumarkkinoiden kautta... mutta ei se silti ekologista tuotantoa ole, kuten suljetun kierron tilan tuotanto olisi!